Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FRAKCIONOVANÉ SIGNÁLY, JEJICH VÝZNAM PŘI ABLACI FIBRILACE SÍNÍ A MOŽNOSTI JEJICH MAPOVÁNÍ

L. Hanyášová, M. Bláhová, M. Tanzerová (Wien, Austria, Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Popis možností mapování frakcionovaných signálů
Soubor a metodika: Poslední desetiletí přineslo nové poznatky pro lepší porozumění patofyziologii fibrilace síní.
Zatímco u paroxysmální fibrilace síní je známa strategie ablace, tedy obkružující léze okolo plicních žil, u perzistující fibrilace síní není zatím jasná strategie pro úspěšnou ablaci. Již nyní je zřejmé, že kromě provádění ablace linií v pravé i levé síni je dalším možným přístupem k ablaci perzistující fibrilace síní mapování a ablace frakcionovaných signálů. Definice frakcionovaného signálu není ustálená a různí autoři je definují různým způsobem. Většinou se využívá definice, která popisuje frakcionovaný signál, buď jako signál (0.06 - 0.25mV) složený ze dvou a více výchylek, nebo jako signál kolísající kolem základní linie se spojitou výchylkou a velmi krátkou délkou cyklu (<120ms).
V současné době máme k dispozici dvě možnosti automatického hodnocení stupně frakcionace signálu: CFAE modul pro CARTO a algoritmus pro mapování frakcionací Ensite NavX. Systém CARTO umožňuje hodnocení frakcionovaných signálů pomocí několika algoritmů. Tyto algoritmy jsou Interval confidence level (ICL), Shortest complex interval (SCL) a Average complex interval (ACI). Systém NavX umožňuje mapování frakcionací s využitím algoritmu CFE-mean a CFE-stdDev (Standard deviation).
Pro mapování frakcionovaných signálů je možné použít všechny algoritmy, avšak jejich senzitivita a specificita se liší v závislosti na nastavení parametrů.
Závěr: Cílem sdělení je popis možností a přístupů k mapování frakcionovaných signálů a také jejich významu při ablace fibrilace síní. Porozumění mechanismu a možnostem nastavení jednotlivých algoritmů vede k lepšímu mapování a přesnější ablaci.