Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TROMBOSY MESENTERICKÝCH VEN

R. Kološová, P. Baĺa, D. Jurenka, J. Vaculová, D. Kučera (Frýdek-Místek, Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Příznaky akutní mezenteriální ischemie mohou být způsobeny trombosou či embolií mesenterických arterií, trombosou mesenterických ven či neoklusivní příčinou při vasokonstrikci strukturálně normálních cév. Symptomy z venosní trombosy jsou nejčastější při trombose vena mesenterica superior (VMS), která se může šířit i do portální či lienální veny, méně často bývá postižena vena mesenterica inferior (VMI). Příčiny trombosy mesenterických ven zahrnují intrabdominální zánětlivý proces, neoplazma, trauma, trombofilní stavy a hematologické malignity ( nejčastěji myeloproliferativní onemocnění)
Pouze u 20% pacientů bývá trombosa idiopatická ( neprovokovaná).

Popis případů: V práci presentujeme kazuistiky 3 pacientů se symptomy akutní mezenteriální ischemie ( věkové rozmezí 44-55 let) s CT verifikovanou trombosou mesenterických ven, kteří byli hospitalizováni v nemocnici ve Frýdku- Místku v období od října 2018 do října 2019. U jednoho pacienta byla nutná pro venosní infarsaci tenké kličky resekce její části. U dalších 2 pacientů se stav upravil při konservativní terapii antikoagulantii. Rozebíráme možné příčiny mezenteriálních trombos a presentujeme diagnostické a terapeutické postupy a výsledky vyšetření našich pacientů.

Závěr: Trombosa mesenterických ven je dle literatury vzácné onemocnění, akutní mezenteriální ischemii způsobuje v 6-28% případů, může způsobovat i chronickou mezenteriální ischemii. Průměrný věk pacientů ( na rozdíl od ischemie při postižení mesenterických arterií) bývá 45-60 let s lehkou převahou mužů. Incidence onemocnění uváděná v literatuře je pravděpodobně podhodnocena a s rozšířením využití zobrazovacích metod jako CTAG se s touto diagnosou potkáváme častěji.