Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POLYMYOZITIDA JAKO PŘÍČINA MYOKARDITIDY A SRDEČNÍHO SELHÁNÍ SE SETRVALÝMI KOMOROVÝMI TACHYKARDIEMI

M. Válek, M. Pšenička, H. Mann, E. Kejřová, Š. Havránek, S. Magage, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Polymyozitida patří mezi idiopatické zánětlivé myopatie. Kardiální komplikace nejsou příliš časté, ale jsou závažné (jsou příčinou smrti u 10 – 20 % pacientů s polymyositidou). Klinicky se manifestují především myokarditidou, srdečním selháním, ischemickou chorobou srdeční, ale také řadou supraventikulárních i komorových arytmií.
Kazuistika: Demonstrujeme kazuistiku  56leté pacientky s anamnézou polymyozitidy, která se v roce 2005 primomanifestovala myokarditidou.
V srpnu 2010 byla pacientka znovu hospitalizována pro myokarditidu s akutním srdečním selháním s poklesem systolické funkce levé komory (EF 30 %). Po navýšení kortikoterapie a při standardní léčbě srdečního selhání obtíže vymizely, avšak funkce levé komory se zlepšila jen velmi mírně.
V říjnu 2010 byla hospitalizována pro opakované běhy symptomatické komorové tachykardie, jedenkrát i se synkopou. Selektivní koronarografie vyloučila ischemickou chorobu srdeční jako etiologii obtíží. Echokardiografický nález byl bez vývoje. Pacientka byla zajištěna implantabilním kardioverterem-defibrilátorem (ICD) s možností biventrikulární stimulace pro široký QRS komplex s obrazem blokády levého Tawarova raménka na EKG a chronickou dušnost NYHA III.
V lednu 2011 byla pacientka zlepšena klinicky zlepšena, bez výbojů ICD.
Závěr: Kazuistika ukazuje na setrvalou komorovou tachykardii jako jednu z možných manifestaci kardiálního postižení při polymyozitidě a zároveň na možnost úspěšné resynchronizační léčby u pacientů s projevy srdečního selhání při polymyozitidě jako základním onemocnění.