Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RARITNÍ MANIFESTACE INFARKTU MYOKARDU KOMPLIKOVANÉHO VÝVOJEM PSEUDOANEURYSMATU BOČNÍ STĚNY LEVÉ KOMORY AKUTNÍ KARDIOEMBOLIZAČNÍ ISCHEMICKOU CÉVNÍ MOZKOVOU PŘÍHODOU

O. Moravec, M. Hutyra, D. Šaňák, M. Sluka, D. Richter, D. Břečka, S. Buřval, M. Troubil , M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Ruptura volné stěny levé komory představuje mechanickou komplikaci akutního infarktu myokardu s dramatickou prognózou a vyskytuje se u přibližně 1–6% všech případů akutních infarktů myokardu (IM). Ačkoliv klinický obraz je většinou velmi dramatický, tak v některých případech nedojde k vývoji akutní srdeční tamponády a ruptura srdeční stěny je kryta okolním perikardem, částečně jizevnatou tkání nebo trombem a výsledkem je vytvoření  pseudoaneuryzmatu komunikujícího s dutinou levé srdeční komory. Jedná o velmi vzácnou komplikaci, jejíž výskyt je uváděn přibližně 0,2 % mezi všemi pacienty s IM.  Základní diagnostickou metodou je echokardiografie, definitivní potvrzení diagnózy přinese CT nebo MR srdce. U 1-2,5% pacientů s akutním infarktem dochází k systémové embolizaci do mozkové cirkulace během 1 měsíce, přičemž u poloviny k této komplikaci dochází v prvních 5 dnech a riziko roste v závislostik na míře regionální a globální systolické dysfunkce levé komory.
Popis případu : V textu a doprovodné obrazové dokumentaci prezentujeme případ pacientky s raritní manifestací oligosymptomatického srdečního infarktu komplikovaného krytou rupturou volné stěny s vývojem pseudoaneuryzmatu levé komory akutní cévní mozkovou příhodou kardioembolizační etiologie při uvolnění trombu z dutiny pseudoaneryzmatu. Prvním klinickým projevem onemocnění byla kardioembolizační ischemická cévní mozková příhoda, která byla indikována k léčbě systémovou trombolýzou. I přes podání této terapie nedošlo k destrukci stěny následně diagnostikovaného částěčně trombotizovaného pseudoaneuryzmatu boční stěny levé komory a jeho možné fatální ruptuře. Klinické známky srdečního selhání v subakutní fázi mozkové cévní příhody umožnily rychlou a správnou diagnostiku s následnou volbou operační léčby - resekci pseudoaneurymatu a lineární suturu stěny levé komory.