Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SYSTÉM PULSECATH IVAC 3L V AKUTNÍ KARDIOLOGII

J. Myšková (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS


      V současnosti patří mechanické podpory oběhu k jedné z nejrychleji se rozvíjejících oblastí v akutní kardiologii. K dispozici je několik systémů, které se většinou zavádějí punkčně, nejčastěji vpichem z třísla. Alternativou pro nemocné, u nichž nález na cévách dolních končetin znemožňuje zavedení srdeční podpory z třísla je systém PulseCath iVAC 3L.
      Systém Pulsecath se zavádí do dutiny levé komory miniinvazivním přístupem z podklíčkové tepny. Jedná se o pulzní sytém, který nasává krev z levé komory v systole a vypouští ji v diastole do vzestupné aorty. Jednotlivé fáze jsou spouštěny podle EKG, napojením na řídící konsoli balonkové kontrapulzace. Průtok krve systémem PulseCath iVAC 3L může dosahovat až 3 L/min.
      Systém byl poprvé na světě použit v jiné než chirurgické indikaci na našem pracovišti v lednu roku 2010, a to jako srdeční podpora u vysoce rizikové koronární intervence, u nemocného s těžkým postižením pánevního řečiště. Do prosince 2010 jsme tento systém úspěšně použili celkem u třech pacientů.
Naše první zkušenosti naznačují, že systém PulseCath iVAC 3L může poskytnout dostatečnou oběhovou podporu u pacientů s těžkou dysfunkcí levé komory a představuje účinnou alternativu, zvláště při těžkém postižení pánevních tepen.