Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY IN-STENT RESTENÓZ POUŽITÍM DEDIKOVANÝCH DRUG ELUTING BALONKŮ - VLASTNÍ ZKUŠENOSTI

D. Richter, D. Kalová, R. Štípal, J. Ostřanský, M. Sluka, M. Táborský (Olomouc, Ostrava)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: zhodnocení efektivity intervenční léčby in-stent restenóz použitím novějšího   instrumentaria - drug eluting balonků- v rutinní intervenčně- kardiologické praxi a porovnání těchto vlastních výsledků s literárními daty.

Soubor a metodika: během 12 měsíců do souboru zařazeno 35 pacientů s celkem 42  symptomatickými a koronarograficky významnými in-stent restenózami, všechny léze řešeny použitím drug eluting balonků SeQuent Please (B/ Braun) s finálně optimálním angiografickým výsledkem (reziduální stenóza do 20%). Kontrolní klinické i koronarografické vyšetření probandů prováděno s odstupem 4-8 měsíců od výkonu.

Výsledky: k dnešnímu datu zatím nejsou kompletizována data celého souboru v důsledku ještě nedokončených plánovaných kontrolních vyšetření významné části probandů. Výsledky budou kompletní do dubna 2011. 

Závěr: i přes nekompletnost dat u sledovaného souboru zatím máme velmi příznivé výsledky, a to klinické i angiografické. Rutinní použití dedikovaného drug eluting  balonku SeQuent Please v intervenční léčbě in-stent restenóz se jeví klinicky i ekonomicky zřetelně efektivnější než doposud používaný postup, kterým byla implantace drug eluting stentu.