Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEOBVYKLÁ PŘÍČINA OBSTRUKCE VÝTOKOVÉHO TRAKTU LEVÉ KOMORY METASTÁZOU ADENOKARCINOMU

P. Čadová, D. Zemánek, T. Adla, M. Šetina, J. Ferda, J. Veselka (Praha, Plzeň)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Obstrukce výtokového traktu levé komory (LVOT) je známa hlavně u pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií. Ostatní příčiny (subvalvulární aortální stenóza, jíné  vzácné vrozené srdeční vady, nádory) jsou raritní.
Kazuistika: 60 - letý muž byl přijat na kardiologické oddělení pro presynkopu a dušnost. Na EKG byl sinusový rytmus a blok pravého Tawarova raménka. Echokardiografické vyšetření prokázalo nedilatovanou levou komoru s normální ejekční frakcí, bazální část septa byla lehce zesílená (15mm), v klidu bez signifikantní obstrukce v LVOT a pouze s lehce naznačeným dopředným systolickým pohybem předního cípu mitrální chlopně. Zátěžovou echokardiografií jsme  prokázali vznik významné obstrukce v LVOT (PG max 51mmHg).Při koronarografii byla nalezena významná stenóza ramus interventricularis anterior (RIA) a zároveň se barvil nejasný útvar v horní části interventrikulárního septa. K vyšetření této hypervaskulární hmoty podstoupil pacient CT výpočetní tomografii srdce, kde byla heterogenní akumulace kontrastu intraseptálně (2.5 x 2.2 x 3.0 cm) s rychlým sycením se suspekcí na tumor. Vzhledem k tomu, že primární intrakardiální nádory jsou vzácné, jsme se rozhodli pro celotělovou pozitronovou emisní tomografii. Vyšetření prokázala adenokarcinom ledviny s metastázami  do mezikomorové přepážky a retroperitoneálních  lymfatických  uzlin. Pacient poté podstoupil nefrektomii ledviny s lymfadenektomií. Následně byla po 3 týdnech provedena úspěšná resekce bazální části mezikomorové přepážky s protetickou záplatou a jednonásobným aortokoronárním bypassem na RIA. Pacient je nyní 1 rok od operace a je bez kardiální symptomatologie.
Závěr: Tento případ je ukázkou obstrukce v LVOT způsobenou intraseptální metastázou adenokarcinomu detekované zátěžovým echokardiografickým testem a PET/CT. Správná časná diagnóza a léčba může být v tomto případě život zachraňující.