Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OPTIMALIZACE STIMULAČNÍHO MÍSTA V PRAVÉ KOMOŘE: PREZENTACE 3D MAPY PRAVÉ KOMORY PŘI FUZI CARTO ZOBRAZENÍ A UŽITÍ REAL-TIME MONITOROVÁNÍ ŠÍŘE STIMULOVANÉHO QRS KOMPLEXU

O. Jiravský, J. Pindor, R. Neuwirth, M. Branny (Třinec)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl:

Zlepšit elektrickou  dyssynchronii pacientů s trvalou kardiostimulací v pravé komoře ( PK).

Soubor a metodika:

Jsou 2 základní požadavky na stimulační místo v PK. 1. stabilita elektrody v daném místě 2. optimální parametry stimulace: sensing vlastní akce a optimální stimulační práh. Toto " staré" paradigma, které vedlo k stimulaci v hrotu PK, ale nerespektuje vzniklou asynchronii při této trvalé kardiostimulaci a její důsledek - chronické zhoršování hemodynamiky obou srdečních komor. Snaha o minimalizaci této asynchronní aktivace vede k užívání stimulačních míst alternativních ke hrotu pravé komory - mezikomorového septa či výtokového traktu PK.

Náš cíl je položen ještě dál - chceme periimplantačně " zmapovat" zájmovou oblast v PK a elektrodu implantovat do místa, kde stimulace vede k nejužšímu možnému QRS komplexu a tím i k co nejmenší možné elektrické asynchronii.

Jako první krok byl vyvinut software k real-time měření šíře stimulačního komplexu.

Druhý krok, jehož výsledek nyní prezentujeme, bylo vyvtvoření 3D mapy PK za užití mapovacího systému CARTO, kde v barevné škále je prezentována " potencionální" šíře stimulovaného QRS komplexu. Mapa byla vytvořena u pacienta bez převodních poruch.

Dalšími kroky naší dlouhodobé práce budou: jednak tvorba těchto map u pacientů s převodními poruchami a jako poslední krok - zavedení periimplantačního " mapování" stimulační šíře v oblastech předpokládaného nejužšího QRS komplexu jako vedoucí informace před definitivním umístěním stimulační elektrody v PK.

Výsledky: Vytvořená 3D mapa PK prezentuje v barevné škále šíři stimulovaného QRS komplexu v daném místě. Nejužšího QRS komplexu bylo při stimulaci dosaženo v oblasti dolního septa PK. Šíře QRS komplexu v oblasti výtokového septa PK  byla o více než 20 % horší než nejlepší místo v dolním septu PK.