Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRE-COOL 5: PRŮZKUM POUŽÍVÁNÍ TERAPEUTICKÉ HYPOTERMIE V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI V ROCE 2010

R. Škulec, J. Šeblová, A. Truhlář, J. Knor, P. Dostál, V. Černý (Beroun, Kladno, Hradec Králové)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Zahajování terapeutické hypotermie (TH) u nemocných úspěšně resuscitovaných pro mimonemocniční náhlou zástavu oběhu (OHCA) již v přednemocniční péči může zlepšit klinický výsledek kardiopulmonální resuscitace.
Cíl: Analýza používání TH po OHCA v přednemocniční péči (PNP) v České republice mezi členy Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof (SUMMK) v roce 2010.
Metodika: V rámci 5. projektu skupiny PRE-COOL (Pre-hospital Cooling in Cardiac Arrest Patients) jsme obeslali v říjnu 2010 všechny členy SUMMK elektronickým strukturovaným dotazníkem hodnotícím zkoumanou problematiku.
Výsledky: Z 227 členů SUMMK vyplnilo dotazník 126 respondentů (55,5%). V době průzkumu používalo metodu 52 respondentů (41,3%) z jedenácti krajů České republiky, téměř všichni v období od roku 2007.  Z nich 52,9% indikovalo ochlazování v PNP u více než poloviny zresuscitovaných  nemocných. 61,5 % indikovalo ochlazování bez ohledu na iniciální rytmus, přítomnost svědků a etiologii při respektování kontraindikací. Nejvíce používanou ochlazovací technikou byla nitrožilní aplikace chladného krystaloidního roztoku (84,6%). Nejčastější motivací k implementaci byla realizace a výsledky klinické studie PRE-COOL (42,3%). Z respondentů, kteří TH v PNP nepoužívali (n=74) plánovalo zavedení metody 23,0% a připraveno k použití u prvního nemocného bylo 13,5% respondentů. Nejčastější příčiny nepoužívání byly absence technického vybavení (52,7%), chybějící návaznost na metodu v nemocnici (24,3%) a názor, že doposud nebyl podán dostatečný průkaz o účinnosti metody (17,6%).
Závěr: Přednemocniční zahájení TH u nemocných úspěšně resuscitovaných pro OHCA implementovala v České republice téměř polovina všech respondentů s patrným potenciálem k dalšímu nárůstu používání. Jako výborný impulz k implementaci se ukázalo uspořádání a dostatečná prezentace domácí multicentrické pilotní klinické studie.