Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STENÓZA KAROTIDY – JAK SE ROZHODOVAT U KARDIAKA?

I. Hofírek (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

  Stenózy karotid jsou v různém stupni významnosti relativně častým nálezem (cca 40%) u kardiaků a i nadále se objevují rozpaky v přístupech řešení kardiálního a karotického postižení.
  Ve srovnání s postupy v letech 1999 -2001 se v současnosti zmenšil počet pacientů indikovaných ke karotické revaskularizaci před kardiochirurgickým výkonem. Práce předkládá možné příčiny.  
  Sdělení se zabývá hodnocením výsledků vlastních vyšetření karotid u pacientů s koronarografickým vyšetřením a indikovaných ke kardiochirurgické intervenci v letech 2008-2010. Vedle standardní duplexní sonografie karotid je popisováno využití a hodnocení transkraniální barevné sonografie. Vysvětluje praktické provádění těchto sonografických techniky se zaměřením na kardiologické pacienty s využitím novějších literárních dat věnujících se problematice mozkové cirkulace.
  Soudobé ultrazvukové vyšetřovací přístupy umožňují komplexnější posouzení postižení karotid a mozkové cirkulace, a také účelnější návrhy dalších postupů u konkrétních kardiaků.