Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JÍCNOVÁ ECHOKARDIOGRAFIE ZAMĚŘENÁ NA DEFEKT SEPTA SÍNÍ A FORAMEN OVALE

I. Mejtská, M. Frantlová, V. Nováková (Olomouc)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

Vyšetření pomocí jícnové echokardiografie ( TEE) je jedním z důležitých diagnostických kroků k doplnění  transthorakální echokardiografie (TTE) ke stanovení diagnozy.
Během jednoho roku jsme sledovali počet provedených TEE vyšetření u pacientů po cévní mozkové příhodě (CMP), u kterých se pátrá po možném zdroji embolizace do mozku. Jednou z patologií je také otevřená komunikace mezi pravou a levou předsíní – tromby z pravého řečiště se tak mohou dostat do systémové cirkulace. Cílem této statistiky bylo zjistit, u kolika pacientů bude potvrzen defekt septa síní (DSS), otevřené foramen ovale (PFO) a kolik z nich je indikováno k uzávěru Amplatzovým okluderem.
Za rok 2010 bylo požadováno vyšetřit TEE celkem 406 pacientů. Z toho bylo 222 pacientů ( 54,67%) u kterých bylo indikováno TEE po prodělané CMP. U 137 pacientů (33,74%) bylo vyšetření bez nálezu PFO a DSS. U 7 pacientů (1,72%) byl zjištěn DSS. U 24 pacientů (5,91%) bylo zjištěno PFO pouze s levopravým zkratem. U 30 pacientů (7,39%) byl zjištěn PFO s pravolevým zkratem. PFO s nevýznamným stopovým průtokem bylo zjištěno u 21 pacientů (5,17%). U 3 pacientů (0,74%) bylo od vyšetření TEE odstoupeno. Během roku bylo uzavřeno Amplatzovým okluderem 13 pacientů (43,3% ) ze 30 indikovaných.  V tomto roce je plánováno uzavřít zatím 6 pacientů (20%), o dalších se bude rozhodovat.
V prezentaci uvedeme zajímavou kazuistiku u pacientky po prodělané CMP, po prokázané trombóze DKK, kdy na TEE byl nalezen trombus procházející z pravé do levé síně, zachycený v PFO.