Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MAPOVÁNÍ ŠÍŘKY QRS KOMPLEXU V REÁLNÉM ČASE V PRŮBĚHU IMPLANTACE PRAVOKOMOROVÉ ELEKTRODY

J. Pindor, O. Jiravský, M. Branny, V. Srovnal, M. Penhaker (Třinec, Ostrava)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - sesterský, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem moderní kardiostimulace je nejen odstranění samotné bradyarytmie, ale co nejlepší napodobení fyziologické funkce srdce, kdy je především enormní snaha o zachování synchronní aktivace komor. Cílem teto práce bylo umístit elektrodu podle stimulované šířky QRS komplexu, kdy nejužší šířka QRS komplexu je cílová optimální pozice pro pravokomorovou stimulaci.
Metodika: Podstatou práce bylo vytvoření programu v prostředí MATLAB na měření šířky QRS komplexu v reálném čase, postaveném na robustném algoritmu pro zpracování povrchového EKG a nalezení signifikantních bodů. Základ algoritmu tvoří detekce QRS komplexu postavená na vlnkové transformaci, která na rozdíl od ostatních diskrétních lineárních transformací poskytuje časově-frekvenční analýzu EKG signálu. Následné adaptivní prahování je aplikováno na signál obsahující jen požadované frekvenční komponenty. Pro stanovení začátku a konce QRS komplexu jsou použity upravené matematické funkce vyšetřující průběhy křivek. Nedílnou součástí algoritmu je klasifikační parametrická metoda, zabraňující falešné detekci nestimulovaných QRS komplexů. Principem je míra diference, vypočtená z rozdílu charakteristik stimulovaných a nestimulovaných QRS komplexů. Vzhledem k zpracování signálu a zobrazování výsledků v reálném čase je nutné dodržet malou výpočtovou náročnost. Program zobrazuje jak hodnoty šířek tak samotný QRS komplex, a všechny data uchovává. Případné používání programu v klinické praxi je podmíněno dostatečným výpovědním testováním.
Závěr: Vytvořený program umožňuje nalézt, i přes složitost anatomie pravé komory srdeční, ideální stimulační místo podle našich preferencí, pro dosažení optimální aktivace obou komor a pro oddálení případných nepříznivých vlivů pravokomorové stimulace. Modifikovaný program lze využít při různých výkonech, například pro optimalizaci biventrikulární stimulace.