Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY KATETRIZAČNÍ LÉČBY IN-STENT RESTENOZY V NELÉKOVÝCH STENTECH POMOCÍ DRUG ELUTING BALONKOVÉHO KATETRU S PACLITAXELEM

B. Obžut, L. Pleva (Ostrava)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíl: Implantace stentů během PTCA, vedla k významnému snížení rizika akutních komplikací i zlepšení dlouhodobých výsledků koronarních intervencí.Jednou z nejzávažnějších limitací zůstává rozvoj restenozy ve stentu (ISR) , jejíž hlavní příčinou je neointimální hyperplazie. T.č. je standartní léčbou ISR implantace drug eluting stentu (DES) s nutností dlouhodobé duální antiagregance a rizikem pozdních trombotických uzávěrů.Jednou z metod snižujicí riziko recidivy ISR po opakované PTCA je použití drug eluting balonkového katetru (DEB) ,  v našem připadě s paclitaxelem (SeQuent Pleace ).

Metodika: Naši skupinu pacientů tvořilo 22 nemocných po předchozí PTCA, u kterých byla provedena rekoronarografie pro recidivu námahové AP (73%) nebo NSTEMI (27%), s nálezem ISR v bare metal stentu (BMS). ISR byla léčená pomocí paclitaxelem potahovaného balonkového katetru. Pacienti byli po dobu 3 měsiců ponecháni na dualní antiagregační terapii - clopidogrel 75 mg a aspirin 100 mg. Follow up bylo 3-9 měsiců, pacienti byli sledováni klinicky v cath labu nebo kontaktovaní telefonicky a u většiny byla doplněná byciklová ergometrie nebo CTA koronarografie , SPECT myokardu.

Výsledky: 19 pacientů (86,4%) bylo lečeno pro ISR v nativním řečišti a 3 pacienti (13,6%) měli ISR v žilních by-pasech . ISR dle angiografického typu byla: fokální (21%), difúzní 42%, proliferatívní 35% a úplný uzávěr 2%. Průměrná délka intervenované léze byla 25 mm, průměrný diametr tepny 3,2 mm.Ve sledované skupině pacientů: 2 pacienti exitovali z nekardialních příčin, u 1 pacienta došlo k recidivě námahové AP, v důsledku progrese nálezu na neintervenované tepně.

MACE (major averse cardiac event) nebyl zaznamenán.

Závěr: Terapie ISR pomocí drug eluting balónkového katétru , v našem případě s paclitaxelem představuje bezpečnou a účinnou metodou léčby, což jsme prokázali i vnašem malém souboru