Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ CT K VYŠETŘENÍ PACIENTŮ PO AORTOKORONÁRNÍCH BYPASSECH ANEB JE NADÁLE VŽDY NUTNÁ SELEKTIVNÍ KORONAROGRAFIE ?

I. Nykl, M. Branny, J. Černý, J. Indrák, A. Vodzinská, L. Škňouřil , B. Holek (Třinec)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: S tendenci moderní kardiologie k využití neinvazivních metod souvisí i snaha nahradit selektivní koronarografii ( = SKG ) u některých skupin pacientů po aortokoronárních bypassech ( = CABG) provedením CT vyšetření. Srdeční bypassy na rozdíl od vlastních koronárních tepen jsou obecně většího kalibru, s menším "pohybem " a menší tendenci ke kalcifikacím - proto jsou oproti nim pomocí CT teoreticky lépe zobrazitelné. 

Cíle práce a metodika : 1.Přehledně popsat současné možnosti CT zobrazení při vyšetření pacientů po CABG 2.Retrospektivně zhodnotit soubor pacientů po CABG vyšetřených v našem Kardiocentru na moderním " dual source " 64- řadovém CT přístroji Somatom Definition v období od jeho instalace v 2/2009 do 12/2010.
Výsledky : Z celkem 1466 provedených koronárních CT bylo 42 pacientů po CABG( = 2,7%). Z toho u 2 pacientů bylo CT indikováno až po SKG při nemožnosti najít při SKG všechny bypassy.  U 13 pacientů (= 32,5%) byla na základě  CT indikována SKG. U 9 z nich šlo o podezření na významnou stenosu žilního bypassu, kdy tato pak při SKG u 8 z nich potvrzena. U 4 zbývajících pacientů  (= 10% všech CT bypassů) byla indikace k SKG z důvodu nekvalitního zobrazení. Jen u 1 pacienta byla při SKG nalezena významná stenosa bypassu přehlédnuta při CT.
Závěry: 1.Moderní 64-řadové CT přístroje mají pro zhodnocení patologie vlastního bypassu vysokou senzitivitou okolo 90-100% ( v našem malém souboru byla senzitivita a pozitivní předpovědní hodnota 89%).2.Problémovější je hodnocení nativního koronárního řečiště v oblasti distální anastomosy.  3. S určitou výhodou proti SKG lze dnes k CT vyšetření indikovat  pacienty po CABG při atypických obtížích, se špatným periferním přístupem, hemokoagulační poruchou, nemožnosti " uležet " SKG, při neznalosti počtu - typu bypassů, jejich atypickém umístění, při plánování opakovaného CABG (  přesný " vztah k sternotomii " ).