Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PORUCHY DÝCHÁNÍ VE SPÁNKU A JEJICH MOŽNÝ VZTAH K ŽIVOT OHROŽUJÍCÍM ARYTMIÍM U PACIENTŮ S BRUGADA SYNDROMEM

T. Kára, P. Macedo, J. Brugada, P. Leinveber, T. Konečný, M. Souček, T. Mikušová, J. Vítovec, M. Novák, V. Somers (Brno, Rochester, United States, Barcelona, Spain)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl práce:

Pacienti s Brugada syndromem mají vyšší riziko náhlé srdeční smrti během spánku – k fibrilaci komor dochází v 87%  mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Příčina tohoto jevu není dosud známa. V našem výzkumu jsme zkoumali hypotézu, zda-li poruchy dýchání ve spánku mohou souviset s rizikem výskytu maligních arytmií  u těchto pacientů v nočních hodinách.

Charakteristika souboru:
20 pacientů s Brugada syndromem (průměrný věk 50+ 15 let, z toho 15 mužů) Kontrolní soubor tvořilo 11 zdravých dobrovolníků stejného věku, pohlaví a BMI.  U všech subjektů byla provedena kompletní polysomnografie s kontinuálním 12ti svodovým měřením EKG během spánku původní  technologií ANNAlab Portable Research Laboratory.

Výsledky:
I přes normální hodnoty BMI (24.7), 45%  pacientů s Brugada syndromem mělo diagnostikovánu spánkovou apnoi (SA), s průměrným apnea/hypopnea indexem 17.2.  V podskupině Brugada pacientů s vysokým rizikem arytmických komplikací byl průměrný výskyt SA ještě vyšší -  63%. Dále při polysomnografii byly detekovány alterace ST úseku, z nichž 56% mělo prokázaný vztah ke SA během REM spánku. V kontrolní skupině byla SA zjištěna u 27% pacientů (běžný výskyt v populaci).
Závěr:

V pilotní studii jsme zjistili signifikatně vyšší výskyt spánkové apnoe u pacientů s Brugada sydromem, a to zejména v subpopulaci s vysokým arytmickým rizikem (a to i při normálních hodnotách BMI) ve srovnání s kontrolní skupinou (p<0.01). Spánková apnoe se může spolupodílet na vzniku a/nebo progresi maligních arytmií u těchto pacientů. Data naší studie mohou rovněž spoluobjasnit příčinu dominantního  výskytu maligních arytmií během spánku u pacientů s Brugada syndromem.  Výsledky bude nutné potvrdit na větších souborech probandů.

Reference: Macedo P. et al: Sleep-Disordered Breathing in Patients with the Brugada Syndrome. Am J Cardiol 2011; v tisku.