Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BIKARBONÁT SODNÝ VE FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU JE HORŠÍ V PREVENCI KONTRASTEM NAVOZENÉ NEFROPATIE NEŽ SAMOTNÝ FYZIOLOGICKÝ ROZTOK: PILOTNÍ RANDOMIZOVANÁ STUDIE

D. Zemánek, Š. Celerýn, P. Hájek, M. Malý, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Kontrastem navozená nefropatie (CIN) je jedna z nejčastějších komplikací podání kontrastních látek během katetrizačního vyšetření. Různé léky a léčebné režimy byly zkoušeny v rámci prevence jejího vzniku. Mezi tyto látky patří izotonický roztok bikarbonátu sodného (BIK). Naše hypotéza byla testovat efekt BIK přidaného do fyziologické roztoku (FR) ve srovnání se samotným FR.
Soubor a metodika: Pacienti indikovaní k elektivnímu katetrizačnímu vyšetření se zvýšeným rizikem CIN (kreatinin ≥ 133 μmol/l) byli randomizováni do dvou skupin. Skupina A byla hydratována roztokem 80ml 8,4% BIK přidaného do 420ml FR a skupina B pouze FR. Hydratace byla zahájena 3 hodiny před výkonem rychlostí 3ml/kg/h a po výkonu se pokračovalo 6 hodin rychlostí 1 ml/kg/h. Sérová hodnota kreatininu (S-Cr) byla měřena při před výkonem, 24 a 48 hodin po výkonu. Primárním cílem bylo hodnocení S-CR mezi skupina a v průběhu času. Sekundárním cílem byl výskyt CIN definovaný jako zvýšení hodnoty S-Cr o 25 % nebo absolutně o 44 μmol/l.

Výsledky: Zařazeno bylo 84 pacientů (skupina A – 41, skupina B – 43 pacientů). Nebyl nalezen statisticky významný rozdíl mezi skupinami pro věk, pohlaví, výšku, váhu, vstupní S-Cr a množství použité kontrastní látky. Hladina S-Cr se nelišila statisticky významně mezi skupinami v čase. Na druhé straně bylo pozorováno statisticky významné zlepšení po 24 hodinách v obou skupinách, ale po 48 hodinách toto zlepšení přetrvávalo pouze ve skupině B (p‹0,001). Výsledky jsou shrnuty v tabulce. Proto byla studie předčasně ukončena, ačkoliv CIN se objevila pouze jednou (skupina A).
Závěr: Naše výsledky ukazují, že hydratace BIK přidaným do FR je horší ve srovnání se samotným FR. Vysvětlením může mírná hypertonicita tohoto roztoku.

   S-Cr před  S-Cr 24h po  S-Cr 48h po
 A  158,8 ± 36,0  149,0 ± 43,3  152,4 ± 43,4 
 B  158,9 ± 40,3  135,5 ± 40,0  138,6 ± 36,5