Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PCI PRO AKUTNÍ ISCHÉMII V ČASNÉM POOPERAČNÍM OBDOBÍ PO OPERACI SRDCE

K. Kopřiva, M. Mates, P. Kmoníček, P. Formánek, O. Aschermann, Š. Černý, P. Jehlička, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Perkutánní koronární intervence (PCI) je běžně užívanou metodou revaskularizace. U akutní myokardiální ischémie vzniklé časně po operaci srdce je etiologie komplexní a kromě trombotické okluze se mohou uplatňovat další faktory jako embolizace, spasmus, mechanické poškození nativní tepny nebo štěpu při jeho odběru či našívání anastomózy a další. Diagnostika i léčba akutní ischémie časně po operaci srdce má tak svá specifika zejména limitaci v možnosti agresivnější antikoagulační a antiagregační léčby.
Cíl: Cílem naší práce bylo provést retrospektivní analýzu souboru pacientů, kteří na našem pracovišti podstoupili PCI pro akutní ischémii vzniklou do 48 hodin po kardiochirurgické operaci.
Soubor a výsledky: Do souboru jsme zařadili 12 nemocných (10 mužů, průměrný věk 65 let), kteří v období od 1. dubna 2006 do 31. prosince 2010 prodělali akutní PCI pro ischémii myokardu v časném pooperačním období po kardiochirurgické operaci. U 9 pacientů (75%) byly na EKG přítomny elevace ST úseku. V rámci provedené kardiochirurgické operace byl aortokoronární bypass proveden u 11 pacientů (92%), u 1 pacienta (8%) šlo o nekoronární kardiochirurgickou operaci. U 6 nemocných z 11 po aortokoronárním bypassu (55%) byla zodpovědná léze v povodí bypassované tepny. Iniciální průtok byl TIMI 0 v 5 případech (42%), TIMI 1 u 3 pacientů (25%), TIMI 2 u 2 pacientů (17%) a TIMI 3 u 2 pacientů (17%). Výsledné TIMI 3 bylo dosaženo u 10 pacientů (83%). Stent byl implantován u 7 pacientů (83%).
Závěr: PCI u akutní ischémie v časném pooperačním období po operaci srdce je bezpečnou léčebnou metodou s dobrými akutními výsledky. Při provádění PCI je třeba zohlednit komplexní etiologii ischémie po operaci srdce a respektovat limitace v antitrombotické léčbě, tedy i v použití stentu.