Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ELEKTROMECHANICKÁ DÁLKOVĚ ŘÍZENÁ CIRKUMFERENČNÍ ABLACE PLICNÍCH ŽIL U PACIENTŮ S PAROXYSMÁLNÍ FIBRILACÍ SÍNÍ

A. Bulava, J. Haniš, D. Sitek, A. Novotný (České Budějovice)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Ablace plicních žil (PŽ) patří k úhelnému kameni katétrové léčby paroxysmální fibrilace síní (FS). V současné době se s cílem elektricky izolovat PŽ používá celá řada nových technologií, jejichž dlouhodobé výsledky zatím nebyly praxí potvrzeny.
Cíl: Cílem sdělení je prezentovat první zkušenosti autorů s robotickým systémem Sensei® firmy Hansen Medical.
Metodika a výsledky: Za období prvních dvou měsíců po instalaci robotického systému v našem kardiocentru podstoupilo izolaci PŽ pro paroxysmální FS 20 pacientů (14 mužů a 6 žen prům. věku 59±9 let). Prům. velikost levé síně byla 45±7 mm a ejekční frakce levé komory 62±9 %. Doba nutná pro přípravu robotického sheathu ARTISAN vč. zavedení do pravé síně činila 7,5±1,8 min (skia čas 1,1±0,4 min) a čas robotické manipulace nutný pro dosažení levé síně 5,0±3,4 min (skia čas 0,9±0,6 min). Průměrná délka celého výkonu činila 191±46 min při skiaskopickém čase 18±6 min, z toho doba vlastní robotické izolace PŽ 76±27 min při skiaskopickém čase 10±6 min. U všech pacientů byly dokončeny izolace všech PŽ verifikované cirkulárním mapovacím katétrem, přičemž nebyly zaznamenány žádné peri- nebo post-procedurální komplikace po 30denním sledování. Dvakrát musela být izolace PŽ dokončena manuálně (jednou pro nemožnost dosažení spodní hrany pravé dolní PŽ a jednou pro poruchu systému). U třech pacientů byla také současně robotickým systémem provedena linie na kavotrikuspidálním můstku pro dokumentovaný nebo vyvolatelný typický flutter síní.
Závěr: Izolace PŽ robotickým systémem je na pracovištích s vysokou zkušeností s manuální ablací pro FS bezpečnou a schůdnou metodou přes malé počáteční zkušenosti při akceptabilní délce výkonu a skiaskopické zátěži. Délka výkonu a skiaskopický čas se zdá být ve srovnání s manuálně řízeným výkonem na počátku učební křivky vyšší.