Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EMBOLIE PODPAŽNÍ TEPNY – KOMPLIKACE I PRIMÁRNÍ MANIFESTACE STRESEM INDUKOVANÉ KARDIOMYOPATIE

M. Pavolko, J. Vondrák, L. Ungermann, V. Rozsíval (Pardubice)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

   65-ti letá hypertonička byla odeslaná praktickou lékařkou na kardiologickou ambulanci pro bolesti a omezenou hybnost levé horní končetiny.

   Dva dni před událostí nemocné zemřel manžel  - pacientka ho našla v domácím prostředí již bez známek života. V noci pak probuzena silnou bolestí v levém rameni a paresteziemi.

   Při vyšetření na kardiologické ambulanci je pacientka kardiopulmonálně kompenzovaná. Pulzace na na levé horní končetině nejsou hmatné na a. radialis, a. ulnaris, na a. brachialis pouze slabě, končetina je chladnější, zpomalený kapilární návrat.
Tlak krve na pravé horní končetině je 130/70 mmHg, vlevo neměřitelný.

V EKG jsou symetricky hluboké negativní T vlny anterolaterálně.

Laboratorně elevace CK , CKMB, hladina Tn-I pouze hraničně vyšší, bez dalšího vzestupu.

   Echokardiografie popisuje systolickou dysfunkci hypertrofické levé komory s ejekční frakcí 35-40%, hypokinesu až akinesu hrotu a přilehlé části LK. Přehledná část aorty není dilatovaná, nejsou známky aortální disekce.
   Ultrazvukové vyšetření neprokazuje tok v a. brachialis.  Konzultován cévní chirurg, doplněna CT kontrastní angiografie hrudní aorty a tepen pro levou horní končetinu : a.axilaris  je bez náplně v celém rozsahu.
Doplněna transesophageální echokardiografie – ouško levé síně je bez trombu, výtokové rychlosti v oušku jsou optimální. 
   Následně provedena v lokální anestezii embolektomie Fogartyho katetrem.
Koronarografie bez stenoz, pravé věnčitá tepna odstupuje anomálně z nekoronárního sinu, ventrikulografie potvrzuje rozsáhlou porucha kinetiky hrotu levé komory a systolickou dysfunkci LK s EF 47%.

 

Po syntéze všech nálezů a průběhu hospitalizace byl stav uzavřen jako Tako-Tsubo kardiomyopatie komplikovaná embolizací levé axilární tepny, žádné další případné zdroje nebo cesty periferní embolizace než akinetický hrot LK zjištěny nebyly.