Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KALCIFIKACE V MYOKARDU

M. Slabák (Zlín)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS


Kalcifikace tkání a obzvlášť kardiovaskulárního systému jsou častým nálezem klinickým i patologicko-anatomickým. V myokardu se však depozita vápníku vyskytují méně často. Patologické kalcifikace se v myokardu mohou objevit dvěma mechanismy: dystrofickým, nebo metastatickým.

Dystrofické kalcifikace se vyskytují častěji, objevují se po dokončeném infarktu myokardu, myokarditidě, myokardiálním abscesu, tuberkulóze, rozsáhlých kardiochirurgických výkonech, radiačním poškození, v srdečních tumorech nebo u restriktivních kardiomyopatií.

S metastatickými kalcifikacemi se můžeme setkat u nemocných s poruchou kalcium-fosfátového metabolismu: u osteopatií, hyperparathyreózy, hypervitaminózy D, selhání ledvin a u dialyzovaných pacientů.

Ve sdělení je popsán případ nemocné s masivními kalcifikacemi myokardu na RTG a manifestní levostrannou kardiální insuficiencí. U nemocné byly normální hodnoty kreatininu, kostní izoformy alkalické fosfatázy, sérového kalcia i parathormonu. Echokardiograficky byla přítomna hraniční velikost levé komory se známkami restriktivního plnění, systolická funkce byla pro kalcifikace obtížně hodnotitelná. Koronarografie vyloučila postižení věnčitých tepen, ventrikulograficky byla ejekční frakce levé komory odhadnuta na 40%. CT potvrdilo rozsáhlé kalcifikace myokardu levé komory. Nebyla prokázána intrakardiální trombóza ani eosinofilie. Nepodařilo se vyloučit restriktivní kardiomyopatii ani proběhlou myokarditidu. Nemocná zemřela za tři roky od prvního průkazu kalcifikací na terminální srdeční selhání.

Součástí práce je obrazová dokumentace RTG, koronarografie a CT srdce.