Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

KOMPLIKACE LOKÁLNÍ TROMBOLÝZY PŘI LÉČBĚ AKUTNÍ ISCHÉMIE DOLNÍCH KONČETIN

K. Riegel, P. Povolný, M. Podpěrová, P. Luzum, J. Povolný (Trollhättan)
Topic: Acute conditions in cardiology
Type: Poster - doctors, 15th CSC Annual Congress

Lokální krvácivé komplikace se při protrahované trombolytické léčbě arteriálních uzávěrů na dolních končetinách vyskytují opakovaně. Problematika je uvedena kazuistikou pacientky se závažnou hemoragií po ukončení léčby. 

75-letá pacientka s akutní ischemií pravé dolní končetiny na podkladě  tromboembolického uzávěru podkolenní tepny byla léčena lokální trombolýzou alteplasou. V průběhu aplikace pacientka chvílemi nedodržuje klidový režim, dochází k rozvoji hematomu v okolí vpichu do femorální tepny. Aplikace trombolytika ukončena  cca po 20 hodinách vzhledem k progresi hematomu. Kontrolní angiografie prokazuje parciální zlepšení nálezu. Po normalizaci koagulačních parametrů odstraněn sheath. I přes manuální kompresi vpichu dochází k rychlému rozvoji rozsáhlého hematomu s hemodynamicky významnou krevní ztrátou, s nutností intenzivní léčby počínajícího hemoragického šoku. Současně  progreduje ischémie bérce s rozvojem compartment syndromu s následnou trvalou peroneální parézou.

 Léčba tromboembolických arteriálních uzávěrů lokální trombolýzou má i při dodržení kontraindikací riziko závažných komplikací, které významně stoupá úměrně době podávání trombolytika. Při rozhodování o této léčbě je nutno zohlednit kromě klinického nálezu i spolupráci pacienta při dodržování režimu.