Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZMĚNY KONCENTRACÍ SÉROVÝCH MARKERŮ APOPTÓZY U PACIENTŮ S FIBRILACÍ SÍNÍ PO ÚSPĚŠNÉ THORAKOSKOPICKÉ IZOLACI PLICNÍCH ŽIL

P. Osmančík, Z. Peroutka, D. Heřman, P. Štros, P. Budera, Z. Straka (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl:  Ve tkáňových vzorcích síní od pacientů s fibrilací síní (FS) již byla v předchozích pracích zjištěna vyšší aktivita apoptotických procesů (jako např. vyšší aktivita „receptorů smrti“ Fas a TRAIL). Zda obnovení a udržení sinusového rytmuje je spojeno s poklesem apoptózy dosud pospáno nebylo. Cílem naší práce bylo zjistit, zda u pacientů s FS, kteří podstoupili úspěšnou ablaci FS pomocí thorakoskopické izolace plicních žil, dochází k poklesu sérových markerů apoptózy.

Soubor a metodika: Do studie bylo zařazeno 25 pacientů se symptomatickou paroxysmální či perzistujcící FS. Všichni podstoupili thorakoskopickou epikardiální izolaci plicních žil. Úspěch ablace FS byl hodnocen během klinických kontrol a pomocí tří 48 Holterových záznamů. Krevní vzorky byly odebrány před ablací a následně 1, 3 a 6 měsíců po něm. Sérové koncentrace Fas a TRAIL byly stanoveny ELISA metodou. 

Výsledky:  Ablace FS byla úspěšná u 15 pacientů (skupina SR), neúspěšná u zbylých 10 pacientů (skupina FS). Obě skupiny se nelišily základními parametry, jako věkem, pohlavím, ejekční frakcí levé komory či trváním FS před ablací.  Sérová koncentrace Fas poklesla ve skupině SR (8832+1302 ng/ml před ablací vs. 7805+1693 ng/ml  6 m po ablaci; p<0.01), ve skupině FS nebyly pozorovány v koncentracích Fas signifikantní změny (8784+1693 vs. 9138+2333 ng/ml; p=0.6). Podobně koncentrace TRAIL  poklesly ve skupině SR (113+18 vs. 98+19 ng/ml; p=0.01), ale nezměnily se ve skupině FS (118+42 vs. 115+41; p=0.2).

Závěr:  Úspěšná ablace FS je spojena s poklesem koncentrací sérových markerů apoptózy. Vyšší aktivita apoptózy u pacientů s FS je patrně další z mechanismů mechanické remodelace síní.