Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HOMOCYSTEIN A RYCHLOST PULSOVÉ VLNY U NEMOCNÝCH S HYPERTENZÍ A METABOLICKÝM SYNDROMEM

J. Hanuš, J. Špác, H. Němcová, M. Souček (Brno)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Metabolický syndrom (MS) je spojen se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem. Zvýšená hladina homocysteinu může vyvolávat inzulinovou rezistenci a může zvyšovat cévní riziko a být zapojena v procesu aterogeneze. Studie zkoumající vztah mezi MS a hladinou homocysteinu ukazují rozdílné výsledky. Cílem této práce je hodnotit vztah mezi hladinou homocysteinu, MS a rychlostí pulsové vlny (PWV) u nemocných s hypertenzí (HT) a MS.
Metoda: Plasmatická hladina homocysteinu byla hodnocena u 128 nemocných (91 mužů, 37 žen, věku 55 let) s HT a MS s normálními ledvinnými funkcemi. Metabolický syndrom byl definován podle NCEP kritérií. PWV byla hodnocena přístrojem Complior mezi karotickou a femorální arterií.
Výsledky: Mírná hyperhomocysteinemie byla nalezena u 44 nemocných (34%) a hladina se zvyšovala v závislosti na počtu faktorů MS (od 0 do 5) (průměrné hodnoty od 11,9 do 15,9 mmol/l; p,0.001). Sérová hladina homocysteinu při mnohočetné regresní analýze s adjustací na věk, pohlaví, hladinu lipidů, hsCRP, natriuretické peptidy a krevní tlak ukazuje nezávislou korelaci na PWV (r = -0.575, p<0.001).
Závěry: Hladina homocysteinu je v přímém vztahu k PWV u nemocných s hypertenzí a metabolickým syndromem, a ovlivňuje vlastnosti arteriální stěny.