Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT FIBRILACE SÍNÍ V PRŮBĚHU JEDNOHO ROKU PO RADIOFREKVENČNÍ ABLACI CAVOTRIKUSPIDÁLNÍHO ISTHMU

R. Polášek, P. Kučera, T. Belza, J. Kautzner (Liberec, Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Strukturální změny svaloviny síní a její elektrická remodelace vedou s věkem k narůstajícímu výskytu síňových arytmií z nichž nejčastější jsou v pravé síni typický flutter síní (FLS) a v levé síni vznikající fibrilace síní (FS). Cílem naší práce bylo zjistit výskyt FS v průběhu jednoho roku po úspěšné radiofrekvenční ablaci (RFA) cavotrikuspidálního (CT) isthmu pro typický FLS.

Metodika: retrospetivní analýza jednoroční dispenzarizace 100 nemocných po úspěšné RFA CT isthmu

Výsledky: od srpna 2004 do října 2006 jsme provedli úspěšnou RFA CT isthmu u 100 pacientů průměrného věku 65,1 let (45-84) z nichž 79% bylo mužů. U 8% nemocných byla zaznamenána recidiva FLS, 7% podstoupilo úspěšnou reablaci CT isthmu. V průběhu 1 roku po výkonu jsme zaznamenali FS celkem u 42% pacientů, z toho 29% paroxysmální, 2% persistující a 11% permanetní fibrilaci síní. 6% nemocných podstoupilo elektrickou kardiovrzi, 7% izolaci plicních žil, 44% bylo na antiarytmické terapii (léky I a III skupiny), 26% bylo léčeno Warfarinem.

Závěr: FS především paroxysmální se po úspěšné RFA CT isthmu vyskytuje velmi často. Je příčinou vysokého podílu nemocných na antiarytmické a antikoagulační léčbě i po úspěšníé RF ablaci CT isthmu.