Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ AORTÁLNÍ DISEKCE MANIFESTUJÍCÍ SE JAKO NEPROGREDUJÍCÍ PERIKARDIÁLNÍ VÝPOTEK

M. Felšöci, S. Janoušek, I. Dohnalová, A. Tomášek, M. Šebo, T. Nebeský, P. Němec, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Akutní aortální disekce je závažným onemocněním s vysokou mortalitou. Jednou z příčin je, že příznaky onemocnění jsou často maskovány běžnejšími klinickými stavy. Na tuto diagnózu sa vstupně myslí pouze v 15% případů, ve 30-40% je disekce nalezena nekropticky.

Popis případu: Prezentujeme kasuistiku 72-leté polymorbidní pacientky, mimo jiných onemocnění léčenou pro hypertenzi a po onkologické terapii pro karcinom prsu (r.2005). Pacientka byla přijata na naše pracoviště pro synkopu s pomočením a křečovitým stavem, která začala náhlou bolestí v pravé horní čelisti, kde byl později nalezen stomatologický fokus. Příznaky jako bolest na hrudi a dušnost téměř absentovali. Průbeh hospitalizace byl po přechodné stabilizaci komplikován kardiální subkompenzací při fibrilaci síní s rýchlou komorovou odpovědí a při hypertenzní reakci. Laboratórně byla zjištěna minimální pozitivita troponinu, negatívní D-dimery, normocytární anémie a hypalbuminémie. Transtorakální echokardiografické vyšetření ve viditelném úseku neprokázalo patologii aorty, byl zjištěn neprogredujíci perikardiální výpotek nejasného stáří bez známek tamponády. Vzhledem k těmto nálezům sme indikovali CT vyšetření hrudníku  k vyloučení recidívy onkologického onemocnění. Vyšetření prokázalo disekující aneurysma ascendentní aorty, začínajíci cca 3cm nad kořenem aorty, typ II dle klasifikace De Bakey. Po konzultaci kardiochirurgie byla pacientka úspěšně akutně operačně řešena náhradou ascendentní aorty. Pooperační průběh byl přechodně komplikován respirační insuficencí, pacientka byla propuštěna do domácí péče 31.pooperační den v  dobrém klinickém stavu.

Závěr: Kasuistikou sme chtěli poukázat na úskalí diferenciální diagnostiky aortální disekce pomocí klinických, zobrazovacích a laboratorních vyšetření, kterých specifita a senzitivita není stoprocentní.