Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LÉČBA ZÁVAŽNÉ PLICNÍ HYPERTENSE SILDENAFILEM U PACIENTA S CHRONICKÝM SRDEČNÍM SELHÁNÍM, KANDIDÁTA TRANSPLANTACE SRDCE - KAZUISTIKA

M. Cihlová, H. Al-Hiti, V. Melenovský, I. Málek (Strakonice)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Plicní hypertense (PH) je definována trvalým zvýšením středního tlaku v a. pulmonalis (AP) nad 20mmHg v klidu a nad 30mmHg při zátěži. Závažná PH neumožňuje u pacientů s chronickým srdečním selháním (CHSS) provedení transplantace srdce (OTS). Součástí vyšetřovacího programu kandidátů OTS je pravostranná katetrizace, při které lze rozlišit funkční komponentu od fixované složky PH podáním vasodilatancia–nejčastěji NO a PGE1. Sildenafil citrát (Revatio, Pfizer) je nově schválený preparát v terapii plicní arteriální hypertenze. 
Popis případu:
61-letý diabetik s CHSS na podkladě ischemické dysfunkce levé komory srdeční s EF 20%. Po opakovaných epizodách levostranné kardiální insuficience zařazen od 3/2006 na čekací listinu (WL) OTS. 5/2007 zjištěna velmi závažná smíšená PH se středním tlakem v AP 49mmHg, tlak v zaklínění (PCW) byl 32mmHg, transpulmonální gradient (TPG) 17mmHg a plicní vaskulární rezistence (PVR) 5,3W.j. Následně byl podán PGE1 v maximálně tolerované dávce 400ng/kg/min., kdy hodnoty TPG 16mmHg a PVR 4,2W.j. neumožňovaly zařazení nemocného na WL OTS. Byla tedy testována reverzibilita PH sildenafilem v dávce 40 mg p.o., po které došlo k výraznému poklesu TPG na 12mmHg a PVR na 3,4W.j., což umožnilo zařazení pacienta na WL OTS. Sildenafil byl poté podáván v dávce 20 mg 3x denně, po dvouměsíční léčbě zjišťujeme téměř normalizaci pravostranných tlaků–střední tlak v AP 20mmHg, PCW 7mmHg, TPG 13mmHg, PVR byla 4,06W.j. díky nižšímu minutovému výdeji 3,2l/min., což korelovalo s klinikou a výsledkem spiroergometrie, při které toleroval nemocný zátěž 50W 3min. a 75W 21sec., p VO2 14,2ml/kg/min., tj. 54% nál. hodnoty při RQ 1,04, VE/VCO2 33,6. 
Závěr:
Přesto, že léčba sildenafilem není rutinně používána pro indikaci CHSS, může jeho chronické podávání příznivě ovlivnit hemodynamické parametry a v případě našeho pacienta umožnilo zařazení na WL OTS.