Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHARAKTERISTIKA A PROBLEMATIKA ADAPTACE NA NOVÉM PRACOVIŠTI KATETRIZAČNÍ SÁL VERZUS LŮŽKOVÉ ODDĚLENÍ ARO Z POHLEDU SESTRY

R. Jakl Hübšmanová, V. Kupcová (Hradec Králové, Praha)
Tématický okruh:
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl:

Problematika změny oboru a tím i získávání nových zkušeností v nových oblastech zdravotnictví je pro sestru jednou z nejdůležitějších etap jejího profesního růstu a rozvoje. Málokterá sestra zůstává pracovat celý život na jednom oddělení, během své kariéry prochází zaškolovacím obdobím, prací na standardním oddělení, jednotkách intenzivní péče nebo jako sálová sestra. Změna pracovního místa a oboru přispívá i k potlačení nebo prevenci syndromu vyhoření. Charakteristika, problematika a rozdíly  v pracovním procesu při přechodu sestry z lůžkového resuscitačního oddělení ARO na práci v katetrizační laboratoři kardiologického oddělení je předmětem našeho posteru.

Metodika:

Změna charakteru práce představuje pro sestru specialistku velký zlom v pracovní kariéře, znamená pro ni osvojení si nových poznatků, zapojení se do nového kolektivu i systému práce. Zároveň je nutné, aby sestra nadále prohlubovala své znalosti a zapojovala ty již získané. Chceme se soustředit především na rozdílnou charakteristiku práce sestry na lůžkovém res oddělení, která přešla na katetrizační sál. Zkušenosti získané na ARO jsou pro sestru nepostradatelné a aplikovatelné v každém oboru, je však pravdou, že je nutné je přizpůsobit danému oboru a situaci. Práce sestry na katetrizačním sále je naprosto odlišná od práce na lůžkovém oddělení. Má svá specifika a rozdíly, na ty bychom rády upozornily.Chtěly bychom porovnat tato dvě pracoviště a úlohu sestry na nich. Především rozdíly v zapojení se a tvorbě ošetřovatelského procesu, přístup a komunikace s pacientem.

Závěr:

Závěrem lze konstatovat, že každá změna pracovního místa a oboru je pro sestru důležitá. Období adaptace na nový obor může být různě dlouhý , avšak pro sestru i celý ošetřovatelský tým velmi přínosný.