Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NÁMAHOU DEBLOKOVANÁ FIBRILACE SÍNÍ JAKO PŘÍČINA SYNKOPY - KAZUISTIKA

J. Davídková, A. Bulava, J. Haniš, F. Toušek (České Budějovice)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Popisujeme případ 50letého muže s bohatou kardiální anamnézou přijatého do kardiocentra pro opakovanou synkopu při námaze. Jednalo se o pacienta s již známou diagnosou dilatační kardiomyopatie s EF levé komory 14%, permanentní fibrilací síní a biventrikulárním kardiostimulátorem s nefunkční levokomorovou elektrodou (v minulosti vypnuta po nezdařené repozici pro stimulaci nervus frenicus). Pro podezření na kardiální etiologii synkopy byla v rámci diferenciální diagnostiky provedena celá řada vyšetření (monitorace ekg, echokardiografie, ergometrie, UZ extrakraniálních tepen, head up tilt test, selektiví koronarografie, elektrofyziologické vyšetření). Nakonec byla jako příčina obtíží potvrzena  (ergometrie+ elektrofyziologické vyšetření) námahou deblokovaná fibrilace síní s frekvencí komor až 180/min. Tato tachyarytmie vedla mechanismem dalšího snížení srdečního výdeje při těžké dysfunkci levé komory k hypotenzi, hypoperfusi mozku a následně k synkopě.
V rámci řešení stavu byla obnovena funkce bivetrikulárního kardiostimulátoru- extrahovala se původní levokomorová elektroda  a byla implantována elektroda nová do laterální větve. Následně byla provedena RF modifikace AV uzlu s navozením stabilního náhradního junkčního rytmu s frekvencí 40/min, při které se plně uplatňovala funkce biventrikulárního kardiostimulátoru.
Závěr: Na uvedené kasuistice je dokumentován diferenciálně diagnostický postup při podezření na kardiální etilogii synkopy u pacienta se známým těžkým strukturálním postižením srdce.