Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ TEPENNÝ UZÁVĚR HORNÍ KONČETINY ZPŮSOBENÝ PARADOXNÍ EMBOLIZACI PŘES FORAMEN OVALE APERTUM U PACIENTKY S TROMBOEMBOLICKOU NEMOCÍ

D. Škombárová, T. Brychta, J. Špinar (Kyjov, Brno)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Otevřené foramen ovale umožnuje přechod trombů vzniklých ve venozním systému do velkého oběhu, kde vyvolávají příznaky systémové embolizace. Aby embolus pronikl otevřeným foramen ovale, musí být tlakový gradient mezi síněmi obrácený, například při akutní plicní hypertenzi při plicní embolii, jak ukazuje naše kazuistika.
Popis případu: 53-letá žena, kuřačka,  měsíc po ortopedické operaci, přijata pro den trvající dušnost, následované bolestí levé horní končetiny. Objektivně tachypnoe, naplněné krční žíly, tachykardie, vpravo na plicích inspiračních chrůpky, chladná periferie levé horní končetiny,nehmatný pulz na a. radialis. Dle echokardiografie dilatované pravostranní srdeční oddíly, hypokinesa pravé komory a plicní hypertenze. Zahájena terapie heparinem, chirurgicky provedena urgentní embolektomie a.axilaris. Kontrolní echokardiografie s zmenšením pravostranných oddílů a plicní hypertenze, převod na warfarin. Z vrozených trombofilních stavů zjištěn heterozygot pro metatetrahydrofolátreduktázu. Zdroj embolizace  z venozního řečiště pravé dolní končetiny. Transezofageální echo s průnikem kontrastní látky přes foramen ovale apertum při Valsalvovém manévru. Indikována k uzávěru Amplatzerovým okluderem. Výkon bez komplikací, pokračováno v antikoagulační léčbě v kombinaci s klopidogrelem. Pacientka přestala kouřit, nadále v kontrolách kardiologa.
Závěr: Současná přítomnost akutní plicní embolie a akutního tepenního uzávěru ve velkém oběhu vede k podezření na paradoxní embolii. Nejčastěji je postiženo řečiště centrálního nervového systému, méně často tepny končetin nebo jiných orgánů. Je k diskusi, zda neměla být u této pacientky podána trombolýza. Kazuistika je doplněna bohatou echokardiografickou  dokumentací.