Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OBESITY PARADOX U PACIENTŮ S AKUTNÍM SRDEČNÍM SELHÁNÍM - APLIKACE METODIKY PROPENSITY SKÓRE NA REGISTRU AKUTNÍHO SELHÁNÍ AHEAD

S. Littnerová, J. Jarkovský, J. Pařenica, J. Špinar, J. Vítovec, P. Widimský, A. Linhart, M. Fedorco, F. Malek, Č. Číhalík (Brno, Praha, Olomouc)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Obezita byla opakovaně identifikována jako nezávislý rizikový faktor rozvoje srdečního selhání. To může být dáno několika faktory: přítomností metabolického syndromu, vyšším diastolickým krevním tlakem, zvýšenou inzulinovou rezistencí. V recentních pracích byla i po vícerozměrné adjustaci navzdory výše uvedeným rizikovým faktorům nadváha a obezita spojena s nižším rizikem úmrtí. Tento jev se nazývá obesity paradox (Curtis 2005, Arch Intern Med). Cílem práce je pomocí moderní statistické metody propensity skore porovnat v populaci s akutním srdečním selháním (ASS) mortalitu pacientů s nadváhou (BMI 25-30), obezitou (BMI >30) s pacienty s normální hmotností (BMI<25).

Metodika: Celkem bylo vyhodnoceno 4523 pacientů hospitalizovaných pro ASS s dostupnými údaji o BMI z celkového počtu 5343 pacientů databáze AHEAD (4153  AHEAD Main + 1190 AHEAD Network). Metodika propensity skore je založena na výběru pacientů, jejichž charakteristika je ve vybraných sledovaných parametrech mezi skupinami srovnatelná (rozdíl <10%) a liší se pouze v BMI – tzv. vyvážení datového souboru.

Výsledky: Normální hmotnost mělo 27% pacientů, nadváhu 39,5% a obezitu 33,5% pacientů. Celková hospitalizační mortalita byla 10,3% a dle BMI 12,8%, 10,3% , resp. 8,3% ve skupině obézních pacientů (p= NS normální hmotnost vs. nadváha, p=0,005 normální hmotnost vs. obezita). Ve vyváženém souboru byla celková mortalita 10,6%, u pacientů s normální hmotností 12,1%, s nadváhou 12,2% a s obezitou 7,6% (p=0,051 normální hmotnost vs. obezita).

Závěr: Použitím metodiky propenstiy skore se sice snížil rozdíl v nemocniční mortalitě mezi pacienty s normální hmotností a nadváhou, ale i přesto jsme potvrdili přítomnost obezity paradoxu s nižší hospitalizační mortalitou pacientů s obezitou ve srovnání s pacienty s normální váhou.