Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TECHNICKÉ ASPEKTY EXTRAKCE STIMULAČNÍCH A DEFIBRILAČNÍCH ELEKTROD POMOCÍ EXCIMEROVÉHO LASERU

M. Procházková, M. Kerclová, V. Kycltová (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: 1-2 % všech implantovaných kardiostimulátorů (KS) a kardioverterů-defibrilátorů (ICD) je v průběhu 5-10 let komplikováno infekcí. Kauzálním řešením je kompletní extrakce elektrodového systému.Cílem práce bylo ověření možnosti a bezpečnosti extrakce elektrod pomocí laserové technologie.

Metodika a soubor pacientů: K provedení extrakce stimulačních a defibrilačních elektod byl zvolen extrakční systém na bazi excimerového laseru s vlnovou délkou 308 nm (Spectranetics, Inc., USA). Po preparaci elektrod a ověření vnitřního průměru byly elektrody fixovány v celém průběhu pomocí speciálního fixačního styletu (locking stylet) a poté zaveden sheat, na jehož konci je cirkumferenciálně aplikována laserová energie. Průměr sheatu byl volen specificky dle vnějšího průmětu extrahované elektrody ( 14 resp. 16 F). Všechny výkony byly prováděny za kontinuální monitorace intrakardiální echokardiografií (ICE).U 17 pacientů ( 12 M, průměrný věk 68 ± 12 let, EF LK 0,42 ± 12) bylo extrahováno celkem 24 elektrod ( 11 ICD se 2 coily – průměrná doba od implantace 4.6 ± 2.1 roku, 6 komorových stimulačních EL  / 5 bipolárních a 1 unipolární)– průměrná doba od implantace 8.6 ± 3.7 roku a 8 bipolárních síňových – průměrná doba od implantace 5.6 ± 2.1 roku.)

Výsledky: Průměrná doba výkonu 69 ± 17 min, průměrná aplikace laseru 5,8 ± 3,9 min. V analyzovaném souboru nemocných nedošlo k žádné závažné komplikaci, u 1 nemocného byl detekován drobný hemoperikard bez nutnosti punkce, v 1 případě došlo k mechanickému poškození laserového sheatu při dlouhotrvající aplikaci v ostrém úhlu.

Závěr: Extrakce stimulačních a defibrilačních elektrod představuje vysoce efektivní a při kontrole ICE a standardní anesteziologické monitoraci pacienta  bezpečnou variantu kompletního kataterizačního odstranění elektrodového systému.