Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DETERMINANTY HYPERTROFIE LEVÉ KOMORY U PACIENTŮ S VÝZNAMNOU AORTÁLNÍ STENÓZOU A PREDIKTORY REGRESE HYPERTROFIE PO OPERAČNÍ TERAPII

R. Surovčík, P. Jebavý, P. Frídl, K. Hlaváček, R. Feuereisl (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl práce: Zhodnotit výskyt hypertrofie levé komory u pacientů s významnou aortální stenózou. Posoudit klinické a hemodynamické determinanty hypertrofie LK. Posoudit regresi hypertrofie po operaci chlopně a zhodnotit klinické a hemodynamické prediktory regrese hypertrofie LK.

Soubor pacientů: 206 konsekutívních pacientů  s prokázanou významnou aortální stenózou bylo zařazeno do retrospektivní studie. Průměrný věk byl 73.5 roku, 118 mužů a 88 žen.

Metodika: pacieni se podrobili klinickému vyšetření, echokardiografickému vyšetření /TTE nebo TEE/ a následně komletní katetrizaci. Regresi hypertrofie jsme hodnotili echokardiograficky  minimálne 12 měsíců po operaci chlopně. Logistickou regresní analýzou  byly detekovány determinanty  hypertrofie LK i následné regrese.

  Výsledky: V našem souboru jsme prokázali mírně větší výskyt hypertrofie LK u žen při indexaci na povrch a dle respektování hraničních hodnot 125g/m2 pro muže a 111 g/m2 pro ženy /84.1% versus 72.9%/. Univariantní determinanty hypertrofie LK byly identifikovány věk, pohlaví , SI a EFLK. Multifaktoriální prediktory hypertrofie LK byly detekovány pouze EFLK a maximální aortální gradient stanovený echokardiograficky.

závěr: Nezávislý prediktor regrese hypertrofie LK v našem souboru byla detekována pouze masa LK před operační léčbou.