Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ATYPICKY SE PROJEVUJÍCÍ FEOCHROMOCYTOM

J. Lhotský, R. Rokyta, V. Pechman, J. Čech, J. Tesařová (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Feochromocytom je vzácný neuroendokrinní nádor s proměnlivými klinickými projevy. Typické jsou záchvatovité bolesti hlavy, pocení, palpitace, tachykardie a hypertenze. Je diagnostikován průkazem nadbytku katecholaminů nebo jejich metabolitů a zobrazovacími metodami. Léčbou je odstranění tumoru po přípravě alfablokátory.
63-letý muž byl přeložen na naši K-JIP z regionální nemocnice, kam byl přijat pro stav nevolnosti se zhoršením dechu a palpitacemi. V anam. opakované bolesti na hrudi a stavy slabosti. V regionální nemocnici v úvodu akcelerovaná art. hypertenze, 3x neg. troponin I, neg. D-dimer. Na EKG přechodně STE do 2 mm V1-V4, I, aVL, neg.T I, aVL, V3-V6. Dle TTE hypokineza bazál. 1/2 spodní stěny. Dle koronarografie jemné nerovnosti koronárních tepen. Na K-JIP opakovaně nevolnost s opocením a pocitem palpitací, při kterých sinusová bradykardie kolem 45/min spojená se systémovou hypertenzí (až 260/100mmHg). Dle USG a CT je expanze P nadledviny vel. cca. 20 mm. Zahájena titrace alfa blokátorem s ústupem potíží. V plazmě je zvýšená hladina normetanefrinu a noradrenalinu. Dle scintigrafie expanze v P nadledvině zvýšeně neakumuluje 123I MIBG. Dle PET/CT expanze vysoce akumuluje FDG a nález je typický pro neuroektodermální tumor dřeně nadledviny. Provedena laparoskopická epinefrektomie vpravo. Histologicky jde o benigní feochromocytom. Nemocný dimitován v dobrém stavu.
Případ dokumentuje rozmanitost symptomů feochromocytomu, které mohou napodobovat řadu kardiologických onemocnění (např. pro bolest na hrudi provedena koronarografie). Dále jsme se setkali s příznakem pro feochromocytom netypickým, kdy záchvaty nevolnosti s akcelerací arteriální hypertenze byly doprovázeny bradykardií. Kazuistika ukazuje, že i přes negativitu metody s velmi dobrou senzitivitou, jakou je 123I MIBG scintigrafie, nelze diagnózu feochromocytomu zcela vyloučit.