Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DÁLKOVĚ ŘÍZENÉ NAVIGAČNÍ SYSTÉMY PRO KATETRIZAČNÍ ABLACI FIBRILACE SÍNÍ

K. Bariová, H. Vykydalová, F. Holý (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Dálkově řízené navigační systémy pro katetrizační ablaci fibrilace síní jsou potenciálním přínosem z hlediska zvýšené efektivity výkonu či snížení radiační a fyzické zátěže. Prezentujeme naše první zkušenosti s robotickým systémem Sensei-Hansen® z pohledu sesterského personálu.
Metoda a soubor: celkem 25 pacientů podstoupilo katetrizační ablaci fibrilace síní. Po provedení transseptální punkce, následuje elektroanatomické mapování systémem NavX s CT integrací k následné navigaci robotického katetru Artisan ®. Sestra asistuje při transseptální punkci, zapojení sytému, při  kontrole zavzdušnění  (systém dvou dálkově-mechanicky ovládaných zavaděčů se zdvojeným proplachem). Dále je podstatné sledovat  hemodynamickou stabilitu, polohu robotického ramena vůči pacientovi, bezchybnost kontaktního systému Intelisense ®, teplotu v jícnu v průběhu aplikací radiofrekvenční energie, hladinu ACT  i compliance pacienta.  K prevenci možných komplikací veškeré změny hlásí operátorovi. Po antagonizaci heparinizace při ukončení výkonu sestra vyjímá zavaděče a kontroluje stav pacienta do předání na oddělení.
Výsledky: Všichni pacienti  absolvovali úspěšně katetrizační ablaci fibrilace síní systémem Sensei-Hansen ®. V průběhu procedury jsme nezaznamenali závažnější komplikaci včetně hemodynamické stability pacienta. Compliance pacienta během výkonu byla srovnatelná s konvenční izolací plicních žil prováděné na našem pracovišti.
Závěr: Robotický systém Sensei-Hansen ®  se jeví přínosný ke katetrizační ablaci fibrilace síní z pohledu naší iniciální zkušenosti, přičemž jsme zaznamenali uspokojivou efektivitu i bezpečnost výkonu včetně redukce skiaskopického času.