Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PROBLEMATIKA RADIÁLNÍHO PŘÍSTUPU V INTERVENČNÍ KARDIOLOGII

R. Jakl Hübšmanová, V. Kupcová, K. Smolíková, M. Janotová (Hradec Králové, Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod : Neustále roste počet pracovišt, které elektivně využívají radiální přístup pro diagnostické a léčebně výkony na koronárních tepnách. Rovněž na oddělení invazivní kardiologie našeho Kardiocentra se zvyšuje počet nemocných, u kterých je tento přístup preferován a to zejména pro vyšší komfort pro pacienty a nižší riziko závažných krvácivých komplikací.

Metodika: Cílem našeho sdělení je popsat jednotlivé aspekty péče o nemocné před a po transradiálně provedeném výkonu s důrazem na porovnání se femorálním přístupem. Prezentujeme naše zkušenosti včetně popisu výhod a nevýhod jednotlivých postupů a to jak pro pacienty tak i pro střední zdravotní personál (nebo to změňte na sesterský personál). Zvláštní pozornost věnujeme popisu provádění hemostázy se systémem TR Band (Terumo). Zde je nutná nejen edukace pacienta, ale i kvalitní proškolení ošetřovatelského personálu oddělení, kde je pacient hospitalizován po výkonu.

Výsledky a závěry: Srdeční katetrizace přístupem z pravé nebo levé radiální tepny je podle našich dosavadních zkušeností bezpečnou a často i výhodnější variantou ke tradičně používanému transfemorálnímu přístupu. Z ošetřovatelského pohledu je péče o tyto pacienty méně náročná než při použití femorálního přístupu a to zejména pro možnost časné mobilizace nemocných.