Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOARKTACE AORTY IATROGENNĚ NAVOZENÁ?

M. Schejbalová (Praha 4)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod
Koarktace aorty  představuje lokalizované zúžení isthmu aorty vnitřní lištou vycházející
z posterolaterální stěny aorty proti odstupu ductus arteriosus nebo ligamentum arteriosum.
Nejčastěji je lokalizován těsně pod odstupem levé podklíčkové tepny (a.subclavia sinistra), vzácně ale může být lokalizován i před jejím odstupem. Pod stenózou nacházíme poststenotickou dilataci descendentní aorty.
Hemodynamicky významná koarktace aorty  má hodnoty invazivně měřeného vrcholového gradientu vyšší než 20 mmHg a neléčená vede v dospělosti k hypertenzi v oblasti před koarktací, hypertrofii myokardu LK s její následnou dilatací  a  dysfunkcí.
Většina koarktací je diagnostikována a operována v dětství, nicméně i v dospělosti může přetrvávat řada abnormalit.
Metodika
V našem sdělení se zabýváme případem 22 letého dosud zdravého muže, účastníka motonehody u kterého v rámci  polytraumatu došlo k transsekci descendentní aorty. Během záchranného operačního řešení mu byl zaveden tubulární stentgraft do descendentní aorty přičemž došlo k překrytí odstupu levé podklíčkové tepny a částečně i společné karotidy. Invazivně byl naměřen gradient 30 mmHg s klinickými projevy těžce korigovatelné hypertenze, v zásadě odpovídající symptomatologii  koarktace aorty. I přes obtížnou a dlouhodobou rekonvalescenci je v současnosti krevní tlak pacienta při mnohakombinaci antihypertenziv stabilizován.
Závěr
Prezentujeme tento neobvyklý klinický případ, kdy na jedné straně provedený záchranný výkon může být i příčinou následných zdravotních komplikací.