Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERIMITRÁLNÍ REENTRY JAKO RESIDUUM ABLACE CHRONICKÉ FIBRILACE SÍNÍ A VÝZNAM EPIKARDIÁLNÍ ABLACE V SRDEČNÍM ŽILNÍM SYSTÉMU K DOSAŽENÍ ÚPLNÉ PERIMITRÁLNÍ BLOKÁDY

M. Fiala, J. Chovančík, D. Wojnarová, V. Bulková, J. Gorzolka, J. Pindor, R. Neuwirth, R. Nevřalová, J. Januška, M. Branny (Brno, Třinec, Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Perimitrální reentry tachykardie (PMSRT) vyskytující se jako reziduální arytmie při první nebo opakované ablaci pro primární chronickou fibrilaci síní (CHFS) není často odstranitelná jinak než epikardiální ablací v koronárním sinu (CS) nebo velké srdeční žíle (VCM).
Metodika: Souboru obsahuje 13 pacientů (pac) (2 Ž, 57 ± 10 let), u nichž teprve ablace v CS a VCM vedla k obnovení SR po předchozí neúčinné endokardiální ablaci. Ablace v žilním systému byla řízena entrainmentem a cílovým momentem bylo ukončení a následná nevyvolatelnost jakékoli tachyarytmie, lokální blokáda myokardu CS-VCM a blokáda mitrálního isthmu.
Výsledky: Třináct pacientů představovalo 8% ze všech 160 pac, kteří od roku 2005 podstoupili ablaci CHFS a 12% ze 109 pac, u nichž byl SR obnoven ablací. Epikardiální ablace pro PMSRT byla nutná v prvním, druhém, resp. třetím výkonu u 3, 8, resp. 2 pac. PMSRT se vyskytla v páru latero-septální (L-S) i septo-laterální (S-L) aktivační sekvence v CS u 8 pac a v jedné latero-septální sekvenci u 5 pac. Délka cyklu PMSRT byla 278 ± 43 (225 - 400) ms. Místo trvalého obnovení sinusového rytmu bylo ve VCM u 11 pac a v proximálním CS u 2 pac (po předchozí konverzi z L-S na S-L aktivační sekvenci). Po dobu sledování 15 ± 9 měsíců má 12 pac SR, z nichž 3 užívají amiodarone nebo propafenon.
Závěr: PMSRT rezistentní na endokardiální ablaci mitrálního isthmu se může vyskytnout jako reziduální tachykardie při prvním nebo opakovaném výkonu pro CHFS a vyžaduje epikardiální ablaci ve VCM a CS, která je spojená s lokální blokádou žilního myokardu doprovázeného při ablaci ve VCM a distálním CS současnou úplnou blokádou mitrálního isthmu.

Podporováno grantem IGA MZ NR9143-3/2007 a grantem IGA AGEL Modrý Hroch N. 15/2007.