Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MĚNÍ SE VZTAH MEZI VZDĚLÁNÍM A KARDIOVASKULÁRNÍMI RIZIKOVÝMI FAKTORY?

J. Bruthans, Z. Škodová, V. Adámková, V. Lánská, R. Cífková (Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: V ČR byl koncem osmdesátých let dokumentován negativní vztah mezi vzděláním a KV rizikovými faktory u mladších  a středních věkových skupin, ve starších věkových skupinách  měly osoby s vyšším vzděláním vyšší riziko.
Cíl studie: Zjistit změny hodnot základních KV rizikových faktorů podle vzdělání v  období, kdy došlo k výrazným sociálním a ekonomickým změnám a sociální a ekonomické rozdíly se  zvyšovaly.
Soubor a metodika: Analyzovali jsme data 5 průřezových epidemiologických šetření studie MONICA a post MONICA v 6 okresech ČR v letech 1985 -2001 a vztah mezi základním, středoškolským a vysokoškolským vzděláním (vzdělání v ČR nejlépe charakterizuje socioekonomické postavení probanda) a hodnotami BMI, celk. a HDL cholesterolu, systol. a diastol. TK a prevalencí kouření v celém populačním souboru a v jednotlivých věkových skupinách v časové řadě 1985-2000/1.
Výsledky: Po celé období celkově převládal nepřímo úměrný vztah mezi dosaženým vzděláním a rizikovým profilem, do začátku devadesátých let se prosadil i u cholesterolemie a u kouření žen, u ostatních rizikových faktorů  se gradient  výrazněji nezměnil. S věkem se rozdíly v prevalenci RF podle vzdělání snižovaly, koncem sledovaného období měly i starší osoby s vyšším vzděláním nižší KV riziko než stejně staré osoby s nižším vzděláním.
Závěr: V ČR se existující inverzní gradient KV rizika podle vzdělání v období zvyšující se ekonomickosociální diferenciace zásadněji neměnil. Ve starších věkových skupinách  původně   pozitivní gradient KV  rizika se vzděláním ustoupil.