Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHILAIDITIHO SYNDROM JAKO VZÁCNÁ PŘÍČINA BOLESTÍ NA HRUDI

K. Čurila, Z. Moťovská, J. Knot, M. Pěnička, P. Widimský, P. Gregor (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

53-letý muž byl přijat na koronární jednotku pro bolesti na hrudi. Do té doby se léčil jenom pro hypertenzi a tinnitus. Den před přijetím byl pacient vzbuzen dušností, která trvala do 5 min. V ranních hodinách se dušnost opakovala a taky pozoroval svíravé bolesti za dolním okrajem sterna. Navštívil praktického lékaře a ten ho s podezřením na akutní koronární syndrome odeslal k hospitalizaci.
Na příjmové ambulanci měl pacient opět ataku bolestí za dolní třetinou sterna spojených s pocitem dušnosti. Na EKG byly zaznamenány repolarizační změny na spodní stěně. Po podání nitroglycerinu došlo k vymizení potíží a normalizaci EKG. Fyzikální vyšetření a laboratorní testy včetně troponinu I byly negativní. Byla indikována koronarografie, která prokázala normální koronarogram. Po koronarografii byl pacient bez potíží až do příštiho rána, kdy došlo k recidívě symptomů. Nemocný byl bledý, anxiozní a tachykardický se srdeční frekvencí kolem 90/min. Po podání nitroglycerinu došlo opět k vymizení všech potíží. Provedli jsme rentgenové vyšetření hrudníku, které odhalilo interpozici tlustého střeva mezi bránici a játra.
Byl kontaktován gastroenterolog, který vyslovil suspekci  na Chilaiditiho  syndrom. Dle doporučení byly nemocnému nasazeny prokinetika a byl objednán k endoskopickému vyšetření. To vyloučilo patologii ezofágu, žaludku a duodena. Kontrolní nativní snímek břicha, byl bez průkazu poruchy pasáže trávicím traktem, přetrvával nález interpozice colonu. Po nasazení prokinetik je nemocný bez potíží,  zotrvává v gastroenterologické dispenzarizaci.
Naše sdělení je dolňeno bohatou obrázkovou dokumentací