Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANALÝZA GENU NEBL PRO SARKOMERICKÝ PROTEIN NEBULETTE U SKUPINY PACIENTŮ S HYPERTROFICKOU KARDIOMYOPATIÍ

P. Tomašov, A. Perrot, D. Zemánek, S. Homolová, M. Sedláková, J. Lossie, R. Dietz, M. Posch, C. Özcelik, J. Veselka (Liberec, Berlin, Germany, Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Hypertrofická kardiomyopatie (HCM) je autosomálně dominantně dědičné onemocnění s neúplnou penetrancí, způsobené mutacemi v genech pro sarkomerické proteiny. Doposud objevené mutace zodpovídají přibližně za 60% případů HCM. Dědičné kardiomyopatie mají do jisté míry společný genetický základ – mutace zapříčiňující rozdílné formy kardiomyopatií se nacházejí ve stejných genech.
Nebulette je vláknitý protein Z disku srdeční sarkomery, nevyhnutný pro její správné uspořádání. V genu pro nebulette (NEBL) byly objeveny mutace způsobující familiární dilatační kardiomyopatii.

Soubor a metody: Provedli jsme analýzu NEBL u skupiny 95 pacientů s HCM z Kardiovaskulárního centra FN v Motole. Pacienti podepsali informovaný souhlas s genetickým vyšetřením a byla jim odebrána krev na DNA analýzu. Všech 28 kódujících exonů NEBL bylo amplifikováno polymerázovou řetězovou reakcí a sekvenováno pomocí ABI automatického sekvenátoru.

Výsledky: Objevili jsme jednu novou mutaci – heterozygotní záměnu jednoho nukleotidu způsobující záměnu aminokyseliny (His171Arg). Postižená aminokyselina je vysoce konzervována napříč druhovým spektrem. Tato varianta nebyla nalezana ani v jedné z 676 kontrolních alel od pacientů bez HCM z berlínské fakultní nemocnice Charité. Nositel mutace měl typické známky fenotypu HCM, u jeho příbuzných jsme ale fenotypové projevy onemocnění nenalezli. Jedna sestra probanda je nositelkou identické mutace. Objevená mutace se nachází v těsné blízkosti mutace způsobující dilatační kardiomyopatii (Ala175Thr).

Závěr: Naše výsledky identifikují NEBL jako nový gen s příčinnou mutací zodpovědnou za vznik HCM a současně podporují teorii společného genetického základu kardiomyopatií. Exon 6, ve kterém se objevená varianta nachází, se zdá být „hotspotem“ mutací dědičných kardiomyopatií.