Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

VNÍMÁNÍ SÍŇOVÉ DEPOLARIZACE LEVOKOMOROVOU ELEKTRODOU BIVENTRIKULÁRNÍHO DEFIBRILÁTORU

J. Lipoldová, M. Novák, M. Lasota (Brno, Praha)
Topic: Cardiac pacemakers
Type: Presentation - doctors, 17th CSC Annual Congress

Úvod:  Pro správnou funkci kardiostimulátoru či implantabilního defibrilátoru (ICD) je nutné, aby všechny elektrody vnímaly jen elektrické potenciály z té dutiny (síň, komora), kam byly implantovány. Vnímání síňových potenciálů komorovou elektrodou nazýváme „farfield P wave sensing“. Proti výskytu tohoto jevu je přístroj vybaven parametry citlivosti (senzitivita) a zaslepení (cross channel blanking). Signály mající amplitudu pod programovanou senzitivitu nebo vyskytující se v zaslepovacím intervalu nejsou přístrojem detekovány.  Vnímání vlastních síňových potenciálů v komorových kanálech lze obvykle ošetřit pouze změnou citlivosti v daném kanále. Prezentujeme případ farfield P wave sensingu u pacientky s biventrikulárním defibrilátorem.
Kazuistika:  74-leté pacientce s významnou komorovou dyssynchronií při blokádě levého raménka Tawarova byl  naimplantován v 3/2008 biventrikulární ICD.  Při pravidelné kontrole v 1/2009 zjištěno při měření amplitudy spontánních srdečních potenciálů, že vlna P je vnímána levokomorovou elektrodou a mylně označena přístrojem jako spontánní komorová aktivace. Tento farfieldový signál měl vysokou amplitudu (nad 5 mV) a byl vnímán po dlouhé latenci (100 ms) po vlně P vnímané síňovou elektrodou.  RTG prokazuje mírnou dislokaci levokomorové elektrody v koronárním sinu.
Závěr:  Mírná dislokace levokomorové elektrody v koronárním sinu do blízkosti levé síně vedla ke vnímání síňových potenciálů touto elektrodou. Díky pomalému interatriálnímu vedení byl interval mezi vnímáním depolarizace síní síňovou elektrodou v oušku pravé síně a levokomorovou elektrodou blízko levé síně delší než zaslepovací interval. Pro eliminaci tohoto jevu můžeme prodloužit zaslepovací interval po síňové aktivaci v levokomorovém kanálu (pouze pro stimulovaný signál) nebo zrušit vnímání levokomorovou elektrodou s ponecháním pouze pravokomorového vnímání.