Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERZISTUJÍCÍ LEVOSTRANNÁ HORNÍ DUTÁ ŽÍLA ÚSTÍCÍ PŘES LEVOU HORNÍ PLICNÍ ŽÍLU DO LEVÉ SÍNĚ: CESTA PRO PARADOXNÍ EMBOLIZACI A PŘÍČINA REKURENTNÍ TRANZIENTNÍ ISCHEMICKÉ ATAKY

E. Kociánová, M. Hutyra, T. Skála, D. Šaňák, J. Novotný, D. Horák, M. Kocher, J. Lukl (Olomouc)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

     Perzistující levostranná horní dutá žíla (PLSVC) je přítomná přibližně u 0,3% populace, velmi vzácné je její vústění do levé síně cestou plicní žíly. Tato varianta je charakteristická přítomností pravo-levého zkratového toku s rizikem trombotických nebo septických embolizací do systémového oběhu.


     V naší kazuistice prezentujeme případ 25ti leté ženy odeslané k vyšetření pro akutně vzniklou těžkou parézu pravé horní končetiny a plegii pravé dolní končetiny, která se nastala v těsné návaznosti na elevaci obou horních končetin při česání vlasů. Z predisponujících rizikových trombotických faktorů bylo u pacientky přítomno užívání hormonální antikoncepce, kouření a průkaz heterozygotní formy mutace pro MTHFR.


     V rámci vyloučení kardiálního zdroje embolizace do mozkové cirkulace byla provedena transesofageální echokardiografie (TEE), při které byl prokázán na poloze levé horní končetiny závislý intermitentní pravo-levý zkratový tok  ze suspektní levostranné perzistující horní duté žíly cestou levé horní plicní žíly do levé síně. Persistující levostranná horní dutá žíla nebyla zachycena v celém jejím průběhu, ale byl nalezen její vtok do levé síně přes levou horní plicní žílu. K verifikaci byla provedena magnetická rezonance srdce a venografie, která sice prokázala polohově závislý žilní tok v oblasti  PLSVC, nicméně se nepodařilo uvedenou strukturu spolehlivě vizualizovat v celém jejím průběhu. Proto bylo indikováno provedení CT srdce, které spolehlivě prokázalo PLSVC, její odstup z vena brachiocephalica sinistra těsně pod vústěním vena jugularis interna sinistra a vyústění PLSVC cestou levé horní plicní žíly do levé síně.


     Následně po provedení diagnostické venografie byl úspěšně proveden endovaskulární uzávěr proximální části PLSVC a pacientka byla propuštěna bez reziduálního neurologického deficitu.