Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RYCHLÉ ODHALENÍ ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉ INTERFERENCE U IMPLANTABILNÍHO DEFIBRILÁTORU DÍKY SYSTÉMU DÁLKOVÉHO MONITOROVÁNÍ – 2 KAZUISTIKY

J. Lipoldová, M. Novák (Brno)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Pokud se pacient s implantabilním defibrilátorem dostane do blízkosti zdroje elektromagnetického (EM) vlnění, mohou být vnější EM signály vnímány přístrojem a mylně interpretovány jako rychlá spontánní komorová aktivita. Následně je nastartována terapeutická činnost ICD. Pokud je rušení jen dočasné a nedojde k výboji, pacient nic nepociťuje. Při pravidelné ambulantní kontrole si již často nevzpomene, co v inkriminovaný čas dělal, což znesnadňuje odhalení zdroje EM interference (EMI). Systém dálkového monitorování (Home Monitoring firmy Biotronik, HM) umožňuje odeslání intrakardiálního elektrogramu (IEGM) epizody okamžitě po detekci, případně následující noc při pravidelném přenosu. Telefonickým kontaktem lze provést rychlou identifikaci zdroje EMI v pacientově prostředí. Popisujeme 2 kazuistiky pacientů s detekcí EMI.
Kazuistika 1:  dvoudutinový ICD Lumax DR-T 61-letého pacienta detekoval arytmii v zóně komorové fibrilace (VF) se spontánní terminací dne 27.6.2008 v 12 h, zpráva byla systémem HM úspěšně doručena o 2 dny později, v obou kanálech je na IEGM výrazné rušení. Pacient byl další den telefonicky osloven. Zjištěno, že se pohyboval v blízkosti osoby svářející obloukovou svářečkou.
Kazuistika 2: biventrikulární ICD Lumax HF-T 61-letého pacienta detekoval  VF se spontánní terminací dne 10.4.2008 v 9,50 h. Zpráva byla systémem HM úspěšně doručena za 4 hodiny. IEGM v místě detekce je na první pohled v pořádku, v markerovém kanále však opakované detekce v zóně VF. Telefonicky zjištěno, že pacient opracovával dřevo starou sovětskou bruskou.
Závěr: Systém HM nám pomohl časně odhalit vystavení ICD zdroji EMI. I přes oslovení pacienta za 24, resp. 72 hodin po detekci musel pacient chvíli přemýšlet, co v inkriminovaný čas dělal. Při pravidelné ambulantní kontrole v intervalu 3-6 měsíců je tento anamnestický údaj často nezjistitelný.