Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KLINICKÁ STUDIE PRE-COOL – PROVEDITELNOST A ÚČINNOST TERAPEUTICKÉ MÍRNÉ HYPOTERMIE PO SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ V PODMÍNKÁCH PŘEDNEMOCNIČNÍ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE

R. Škulec, A. Truhlář, J. Šeblová, M. Ticháček, J. Callerová, V. Černý (Beroun, Hradec Králové, Kladno, Opava)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Zahajování terapeutické mírné hypotermie (MH) u nemocných úspěšně resuscitovaných pro mimonemocniční srdeční zástavu (out-of-hospital cardiac arrest, OHCA) již v přednemocniční péči (PNP) podporuje řada argumentů: prokázaný klinický efekt metody i časného zahájení ochlazování, absence jiné alternativy, jednoduchost a bezpečnost metody a dostatečná síť cílových pracovišť schopných pokračovat v ochlazování. V České republice je navíc možné navázat na dobře fungující organizaci reperfuzní  léčby nemocných s akutním koronárním syndromem.
Popis studie: Klinická studie PRE-COOL (Pre-hospital Cooling in Cardiac Arrest Patients) je pilotní multicentrická nerandomizovaná prospektivní studie s historickou kontrolní skupinou ověřující proveditelnost MH po OHCA v podmínkách PNP v České republice. Probíhá ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Primární cíle jsou pravděpodobnost dosažení cílové tělesné teploty 32–34 °C a ochlazovací rychlost v °C/30 min. Sekundární cíle jsou bezpečnost v průběhu PNP, hospitalizační a šestiměsíční mortalita, neurologický výsledek nejlepší během hospitalizace, při dimisi a po šesti měsících. Zařazovacím kritériem je úspěšná resuscitace pro OHCA s přetrvávajícím bezvědomím a s nutností umělé plicní ventilace bez ohledu na iniciální rytmus. V plánu je zařazení 30-ti nemocných s aktivní léčbou s doplněním retrospektivní kontrolní skupiny. Výsledky by se měly stát východiskem pro vytvoření doporučeného postupu pro rutinní používání MH po OHCA v PNP.
Předběžné výsledky a závěr: Do 20.12.2008 bylo zařazeno 25 nemocných. Zařazení posledního pacienta je plánované do konce února 2009 a analýza všech přednemocničních a hospitalizačních cílů do konce dubna 2009. V přednášce budou prezentovány podrobné a definitivní výsledky. Projekt PRE-COOL podpořily společnosti ČSARIM, ČSIM a Společnost UMMK.