Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DIAGNOSTIKA RENOVASKULÁRNÍ HYPERTENZE METODAMI NUKLEÁRNÍ MEDICÍNY

I. Kuníková, O. Lang (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Příčinou renovaskulární hypertenze je zúžení ledvinné tepny. K diagnostice lze použít dynamickou scintigrafii ledvin s podáním ACE inhibitoru.
Cíl:
Seznámit s metodou kaptoprilové nefrografie.
Metoda:
Vyšetření je při podezření na renovaskulární typ hypertenze. Dynamická scintigrafie zobrazí průchod radiofarmaka (RF) ledvinným parenchymem. ACE inhibitor způsobí významné snížení filtračního tlaku v glomerulech a omezení tvorby ultrafiltrátu. To můžeme scintigraficky detekovat.
Před vyšetřením vysadíme terapii ACE inhibitory a diuretiky. Jako RF lze použít 99mTc-MAG3 (vylučován do moči především tubulární sekrecí) nebo 99mTc-DTPA (vylučován glomerulární filtrací). Vlastnímu snímání předchází dostatečná hydratace pacienta (0,5 l tekutiny 0,5 h před vyšetřením) a vymočení. Současně s i.v. podáním RF spouštíme třicetiminutový záznam obrazů kamerou. Tím získáme bazální studii. Nejlépe hned po té, ev. druhý den, následuje podání ACE inhibitoru (i.v.infuzí nebo p.o.). V čase jeho maximálního účinku aplikujeme znovu RF a zaznamenáme druhou studii. V průběhu vyšetření kontrolujeme krevní tlak.
Při hodnocení porovnáme křivky z bazální studie a studie po aplikaci ACE inhibitoru. Změna nefrografické křivky u studie s ACE inhibitorem ukazuje na stenózu renální artérie. Lze stanovit i poměr funkce obou ledvin.
Výsledky:
V letech 2007-08 jsme ve FNKV provedli dynamickou scintigrafii ledvin s podáním ACE inhibitoru u 50 pacientů (28 žen, 22 mužů) s průměrným věkem 56,2 roku – nejmladší 14 let a nejstarší 85 let. U 7 pacientů (14%) obraz odpovídal renovaskulární hypertenzi.
Závěr:
Scintigrafické vyšetření je neinvazivní, kvantitativní, pro pacienta nenáročné. Výhodou je posouzení hemodynamického efektu anatomické sténozy renální artérie. Radiační zátěž pacienta je výrazně menší u scintigrafie (0,7 mSv při podání 100 MBq 99mTc-MAG3) než při CT břicha (10 mSv + kontrast).