Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ENDOVASKULÁRNÍ LÉČBA KOMPLIKOVANÉ DISEKCE AORTY TYPU B

J. Raupach, M. Lojík, M. Tuna, J. Vojáček, A. Krajina, J. Harrer, M. Brtko (Hradec Králové)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS


Cíl:
Zhodnotit a prezentovat střednědobé výsledky endovaskulární léčby komplikované disekce aorty typu B v našem centru.

Soubor a metodika:
V období mezi 01-05-2001 do 28-11-2008 jsem v našem centru celkem léčili 15 nemocných (2 ženy, 13 mužů) s disekcí aorty typu B. Hlavní indikace k léčbě byly: rychlá progrese velikosti nepravého kanálu disekce (n=4), renální, mesenteriální či končetinová ischémie (n=4), bolesti v zádech a obtížně korigovatelná hypertenze (n=4), hrozící ruptura či krytá perforace aorty (n=2). Ve 14 případech jsme překryli stentgraftem primární entry . Celkem bylo použito 20 stentgraftů (Medtronic Valiant n=10, Endomed Endofit n=10). U jednoho pacienta byly použity nekryté stenty k léčbě končetinové ischémie na podkladě  disekce pánevních tepen.

Výsledky:
Endovaskulární léčba byla technicky možná u všech 15 pacientů. Průměrná doba od vzniku obtíží do léčby byla 22 dnů (1-65). Jeden nemocný zemřel  na rupturu aorty 3 měsíc po zavedení stentgraftu.  Jednou se rozvinula cévní mozková příhoda 3. den po léčbě kryté ruptury aorty. U jedné pacientky vznikla retrográdní disekce ascendentní aorty, která dále neprogredovala a byla léčena konzervativně. Průměrná doba sledování je 24 měsíců (1-72).  U sledovaných pacientů jsme neprokázali  na CT netěsnost stentgraftu v proximální anastomoze (proximální endoleak typu Ia). Ke kompletní tromboze nepravého lumen v místě stentraftu bylo dosaženo u 10 nemocných (67 %). Celková mortalita našeho souboru v průběhu sledování jsou 2 nemocní (13.3 %). U dvou pacientu pro zachovalou perfúzi disekce pod stentgraftem a vývoj aneuryzmatické dilatace plánujeme zavedení dalšího stentgraftu do distální části sestupné hrudní aorty.

Závěr:
Střednědobé výsledky endovaskulárnrní léčby komplikované disekce aorty typu B jsou uspokojivé a v našme centru se tato léčba stala metodou první volby.