Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYMIZENÍ ZÁTĚŽÍ PODMÍNĚNÉ ISCHEMIE PO PTA TĚSNÉ STENOSY ARTERIA SUBCLAVIA SINISTRA U PACIENTA S PŘEDCHOZÍM LIMA-RIA BY-PASSEM

J. Pešek, I. Bernat, H. Brůhová, F. Šlauf, J. Ferda, A. Fikrle (Plzeň)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Kardiochirurgická revaskularizace s využitím LIMA-RIA by-passu přináší excelentní dlouhodobé výsledky. Problémem může být těsná stenosa a. subclavia sinistra či její uzávěr proximálně od odstupu LIMA s následným obrácením toku v LIMA a vznikem ischémie myokardu na podkladě steal-fenomenu.
Popis případu: 65-letá pacientka, hypertonička, diabetička na PAD, po aortokoronárním by-passu v r. 1997, po IM, s těžkou dysfunkcí levé komory srdeční (EF 30%), s významnou mitrální insuficiencí, byla přijata na naše pracoviště k provedení elektrické kardioverze fibrilace síní. Pro nález dysfunkce LKS a mitrální regurgitaci byla provedena srdeční katetrizace z levé radiální tepny, při které zjištěna těsná stenosa v proximálním úseku a. subcl. sinistra a reverzní tok v LIMA. Na CT-AG potvrzena stenosa a. subcl. sinistra a zjištěn uzávěr sekvenčního žilního by-passu na laterální a spodní stěnu.
   Následně provedena scintigrafie myokardu s nálezem rozsáhlé fixní ischemie v oblasti laterální a spodní stěny, s přídatnou zátěží (dipyridamol + handgrip) podmíněnou ischemií anterolaterálně.
  Pro vysoké riziko kardiochirurgického výkonu bylo rozhodnuto o PTA a. subclavia sinistra za účelem odstranění steal fenomenu. Dne 7.1.2008 byla provedena z femorální tepny PTA a. subclavia sin. s implantací stentu, bezprostředně před a po PTA byla provedena koronarografie levé věnčité tepny s průkazem okamžitého vymizení steal fenomenu.
  Při kontrolní scintigrafii myokardu byl klidový nález identický, zátěží podmíněná přídatná ischémie myokardu již nebyla přítomna.
Závěr: PTA těsné stenosy a. subclavia sinistra lokalizované proximálně od odstupu LIMA vedla u pacienta s LIMA-RIA by-passem k vymizení zátěží podmíněné ischémie v povodí RIA na podkladě odstranění steal-fenomenu.