Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EFEKT SRDEČNÍ RESYNCHRONIZAČNÍ LÉČBY U NEMOCNÉHO S PŘETRVÁVAJÍCÍ DYSFUNKCÍ LEVÉ SRDEČNÍ KOMORY PO NÁHRADĚ AORTÁLNÍ CHLOPNĚ PRO VÝZNAMNOU STENÓZU - KAZUISTIKA

R. Polášek, J. Malý, P. Nedbal (Liberec)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: poukázat na možný přínos srdeční resynchronizační léčby (SRL) u nemocných s přetrvávající dysfunkcí levé komory srdeční (LK) po náhradě aortální chlopně pro stenózu.

Kazuistika: u 72 letého muže indikovaného k operaci aortální chlopně pro významnou stenózu nedošlo po úspěšné nekomplikované náhradě bioprotézou ke zlepšení funkce levé srdeční komory, přetrvávaly příznaky pokročilého srdečního selhání.  Proto jsme při průkazu elektrické i mechanické dyssynchronie LK přistoupili k implantaci biventrikulárního kardiostimulátoru. Odpověď na léčbu byla velmi příznivá. Došlo ke zlepšení funkce LK, její reverzní remodelaci se zmírněním příznaků srdečního selhání o 1 stupeň NYHA a výrazným  poklesem pBNP (tab. 1)

Závěr: příznivý vliv SRL na symptomy a prognózu pacientů se srdečním selháním byl v klinických studiích prokázán u ICHS a dilatační kardiomyopatie. Naše kazuistika a ojedinělé podobné literární případy ukazují, že SRL může být účinná i při jiné příčině dysfunkce LK, konkrétně u přetrvávající dysfunkce LK po úspěšné náhradě aortální chlopně pro stenózu.         

   před SRL  1 rok po SRL
 EFLK (%)  20  50
 EDD/ESD (mm)  64/58  50/38
 NYHA  III  II
 pBNP (pg/ml)  2153  311