Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT RIZIKOVÝCH FAKTORŮ U PACIENTŮ S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU V LETECH 2003-2007 V ŠESTI REGIONÁLNÍCH NON-PCI NEMOCNICÍCH

Š. Köllnerová, I. Svobodová, H. Grünfeldová (Čáslav)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem práce bylo zhodnocení výsledků výskytu akutního infarktu myokardu (AIM) v regionálních non-PCI nemocnicích zahrnutých do pilotního projektu registru AIM v pětiletém období (2003-2007).

Soubor a metody: Sledovali jsme výskyt rizikových faktorů (hypertenze, diabetes mellitus, hyperliproteinemie, kouření), akutní farmakoterapii podanou během prvních 24 hodin po přijetí, průběh hospitalizace, výskyt hospitalizačních komplikací (srdeční selhání, maligní arytmie, KPR, CMP, exitus), vyšetření provedená během hospitalizace, revaskularizační léčbu, doporučenou farmakoterapii při propuštění, délku hospitalizace a hospitalizační mortalitu.
Kritéria pro zařazení byla klinická symptomatologie AIM, elevace ST  nebo pozitivita biochemických markerů nekrózy myokardu (troponin T nebo I, CK-MB). Informace byly získávány retrospektivně z propouštěcích zpráv a zadávány do elektronického dotazníku.

Výsledky: Na pilotním projektu registru AIM spolupracovalo šest regionálních non PCI nemocnic .  Soubor tvořilo 3188  pacientů - 1773 (56%) mužů, 1410 (44%) žen. V čáslavské nemocnici bylo zařazeno 357 pacientů. Průměrný věk v souboru byl 70,92 roků. Ze sledovaných rizikových faktorů byla nejčastěji pozorována hypertenze 77,2 %, dále hyperlipoproteinemie v 51,4 %, diabetes mellitus ve 43% a kouření ve 22,2%. Charakteristika AIM byla v tomto zastoupení: STEMI 909 pts (28,8%), non STEMI 2250 pts (71,2%), o recidivu AIM se jednalo u 991 pts (31,9%). Hospitalizační mortalita v celém souboru byla 10,38%, průměrná doba hospitalizace 9,5 dne.

Závěr: Z výsledků vyplývá, že z rizikových faktorů při přijetí je nejčastěji přítomna hypertenze. Klesá podíl mužů kuřáků, který je ale statisticky nevýznamný. Byl zaznamenán pokles hospitalizační mortality za pětileté období, celková doba hospitalizace se nemění.

Částečně podpořeno projektem MŠMT  1M06014