Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ČASNÝ ROZVOJ KONSTRIKCE PERIKARDU JAKO NÁSLEDEK IDIOPATICKÉ PERIKARDITIDY S HEMORAGICKÝM VÝPOTKEM

M. Pešková, T. Hájek, P. Mukenšnabl, R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Konstriktivní perikarditida je vzácné onemocnění vznikající nejčastěji jako následek perikarditidy , komplikace ozáření mezihrudí či kardiochirurgické operace. K rozvoji konstrikce obvykle dochází s odstupem řady let od vyvolávajícího inzultu.

Kasuistika: 64letý nemocný byl v říjnu 2007 hospitalizován na spádovém interním oddělení pro pravostrannou bronchopneumonii, pro podezření na plicní embolii byla zahájena warfarinizace. 8.11. zjištěna srdeční tamponáda a oboustranné pleurální výpotky. Provedena perikardiocentéza a pleurální punkce. V obou případech odsán silně hemoragický výpotek. 15.11. byl nemocný pro recidivu tamponády přeložen na naše pracoviště. Stav si vyžádal opakovanou punkci perikardu s nutností lokální aplikace streptokinasy (celkem vypunktováno 1400ml výpotku). Přes komplexní vyšetření nebyla etiologie perikardiálního výpotku stanovena, jediným pozitivním nálezem byla sérologicky prokázaná infekce Chlamydia pneumoniae. Od počátku prosince 2007 se objevily symetrické otoky dolních končetin, sonograficky byla prokázána oboustranná bércová trombóza, ale i přes léčbu LMWH a průkaz částečné rekanalizace otoky dále progredovaly až do obrazu anasarky. Bylo provedeno jícnové  echokardiografické vyšetření a oboustranná srdeční katetrizace s nálezy charakteristickými pro konstrikci perikardu. Selektivní koronarografie vyloučila významnou stenózu věnčitých tepen. Po zajištění dočasným kavárním filtrem byla dne 10.1.2008 provedena perikardektomie. Po operaci otoky zcela vymizely, 22.1. byl nemocný propuštěn v dobrém stavu domů. Při ambulantní kontrole měsíc po dimisi byl zcela bez obtíží, kardiopulmonálně kompenzován.

Závěr: Konstrikce perikardu může v ojedinělých případech následovat velmi časně po vyvolávající perikarditidě, na tuto možnost je nutno pomýšlet zejména v souvislosti s hemoragickým výpotkem.